Reakce na článek v MFDnes ze dne 23.1.2010: Loučná zaplatí očkování...

26. 1. 2010 | 16:00

Ve zmíněném článku jsem se dočetla, že obec Loučná nad Desnou bude hradit dívkám z obce Loučná, které navštěvují základní školu v obci, očkování proti rakovině děložního čípku. Jako dětská lékařka jistě souhlasím s daným typem očkování, jehož přínos je vynikající. Ale musím se pozastavit nad tím, že očkování bude hrazeno z peněz daňových poplatníků.

Obec má spoustu povinných výdajů vzhledem k povinnostem ke svému majetku a provozu. Zde je každá koruna potřebná. Na očkování - které je skutečně dražší - je možno u některých zdravotních pojišťoven získat příspěvek. Peníze z rozpočtu obce  mohou být  dány i těm, kteří by na zdraví svých dětí byli schopni peníze vydat. Ale jako jeden z důvodů pan starosta Martínek zmiňuje, že chce  udržet dostatečný počet žáků v místní škole. Pak je mi tedy záhadou, proč Rada Olomouckého kraje, jejímž je pan starosta členem, souhlasila se zrušením jednoho z možných bodových zvýhodnění v Programu obnovy venkova, které právě obce se školami dříve - v minulém volebním období kraje - zvýhodňovalo. Škola v malé obci je skutečně pro obecní rozpočet velkou zátěží. Starostové mnohdy nemají kde peníze na udržení školy získat. I to je jeden z úkolů pro celostátní úroveň politiky. Samozřejmě přeji všem pevné zdraví a plně respektuji rozhodnutí samosprávy obce Loučná nad Desnou.

Jitka Chalánková

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 OLOMOUCKÝ KRAJ