Prostějovské zastupitelstvo rozhodne o podpoře hokejových klubů

Koho radní podpoří?

12. 6. 2017

Radovat se zřejmě bude mladší z hokejových klubů v Prostějově 

Pro jeden klub příjemná zpráva, pro druhý méně. Rada města Prostějova na svém posledním zasedání, které se konalo minulý týden, rozhodla, který hokejový oddíl podpořit. 
Rozhodla, že dotačními penězi přispěje novějšímu ze dvojice, SK Prostějov 1913. Oba oddíly přitom na svou mládež žádaly finanční prostředky. Kvůli tomu, že vznikly pochybnosti o financování mládeže Jestřábů, zejména díky aktivním exekucím uvaleným na jejich předsedu Michal Tomigu, však už dříve byli politici v otázce peněz zdrženliví. 


„Rada vydala rozhodnutí pro zastupitelstvo, doporučujeme nějakou částku, tedy minus výstroj a výzbroj, kterou letos nehradíme. 
Poslali jsme materiál na zastupitelstvo, v němž nedoporučujeme žádné peníze pro LHK Jestřábi Prostějov – spolek. A rada na tom opravdu trvá,“ uvedla na středeční tiskové konferenci náměstkyně primátorky Ivana Hemerková. 
Jak ale podotkl její kolega Jiří Pospíšil, zcela vyřešená věc není. On sám dlouhodobě prosazuje myšlenku, aby v Prostějově byl pouze jeden hokejový klub. Jeho argumentem je, že dva se zkrátka do rozpisu zimního stadionu nevejdou. „Chodí za mnou rodiče a ptají se, co bude, když se mezi sebou kluby nedomluví,“ uvedl Pospíšil. Narazil přitom na skutečnost, že ještě touto dobou probíhají jednání klubů o tom, zda mladší z nich, tedy SK Prostějov 1913, ten starší neodkoupí. 


Spor klubů měla pomoct rozseknout také komise sestavená napříč zastupitelskými kluby. Byl v ní přítomen třeba František Jura, náměstek hejtmana pro oblast sportu, ale také Aleš Matyášek. Ten se řadí k trvalým kritikům toho, jak je sport ze strany města už dlouhou dobu financován. 
Nynější rozhodnutí radních vítá. „Mělo však přijít dříve, klidně i o pět let. Už tehdy byly indicie o tom, že spolek funguje podivně,“ poznamenal Aleš Matyášek. 
Vyjádřil se také k práci komise. Příliš se mu podle jeho slov nelíbí, že na ni radní nespoléhali. Ještě méně však oceňoval chování představitelů jednoho z klubů. „Jestřábi už si pomalu dělali z jejich dětí rukojmí. Rodiče malých hokejistů totiž často nebyli se situací spokojení, byli však v klubu drženi – vedení jim neumožnilo odchod,“ řekl zastupitel. 


Spory dvou klubů jsou v Prostějově sportovním tématem číslo jedna už rok. Tehdy se část nespokojených rodičů se svými dětmi a také několik trenérů včetně Pavla Kumstáta a Filipa Smejkala rozhodla Jestřáby opustit. Výsledkem bylo založení klubu SK Prostějov 1913. 
Oddíly však spolu neměly snadné soužití a navzájem docházelo k napadání. Údajné narušení akce jednoho druhým řešil i Český hokejový svaz. 
Pro Jestřáby se situace stala kritickou ve chvíli, kdy na jednání zastupitelstva vyšlo najevo, že hokejový předseda Michal Tomiga má na sebe a oddíl aktivní exekuce, přičemž následovala více než měsíční nejistota, zda politici budou ochotní dát klubu dotaci. 

Zdroj: Prostějovský deník, 12.6.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Matyášek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme