Nové volební klání má stejné tváře. Langer, Vlček a spol.

24. 3. 2010 | 12:00
OLOMOUC Žádné velké překvapení se u květnových voleb do parlamentu konat nebude. Aspoň ne v Olomouckém kraji, kde se až na drobné změny budou o hlasy voličů ucházet stejní lidé, které politické strany nominovaly již pro loňský podzimní předčasný termín voleb. O přízeň voličů se tu uchází 18 politických stran.
K  vítězství má podle nejrůznějších průzkumů našlápnuto ČSSD, kterou povede šéf parlamentu Miloslav Vlček. Sekundovat mu bude stejně jako v minulosti bývalý ministr vnitra a poslanec Ivan Langer z ODS. Lídrem lidovců je náměstek hejtmana Pavel Horák, za TOP 09 je jedničkou bývalá náměstkyně hejtmana Jitka Chalánková, zelení postavili do čela své kandidátky předsedu Hnutí Brontosaurus Tomáše Hradila a lídrem komunistů je poslanec Alexander Černý.
Před čtyřmi lety parlamentní volby vyhráli v Olomouckém kraji sociální demokraté. Dostali přes pětatřicet procent hlasů a ve Sněmovně získali pět křesel. Občanští demokraté nyní mají čtyři mandáty, volilo je něco přes třicet procent lidí. Obě strany chtějí svůj výsledek minimálně obhájit.
„Chtěli bychom obhájit pět mandátů, když to bude lepší, budu rád,“ řekl lídr ČSSD a šéf strany v kraji Miloslav Vlček. Sociálnědemokratická kandidátka doznala od loňského podzimu jednu změnu.
Poslanec a bývalý primátor Přerova Jindřich Valouch totiž nedávno zemřel při rekreaci v Krkonoších a na druhém místě ho měl nahradit Miroslav Kapoun rovněž z Přerovska. Vedení ČSSD však rošádu zamítlo. » Pokračování na straně B3 Stejné tváře. Langer, Vlček a spol.

Na jaké tváře vsadily politické strany pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny? Kdo chodí volit pravidelně, zjistí, že všechna jména už slyšel

Ivan Langer ODS nasadila do voleb své osvědčené tváře, v Olomouckém kraji kandidátku opět vede bývalý ministr vnitra a poslanec Ivan Langer.

Přitom postup Kapouna z osmého místa na druhou pozici krajské kandidátky místní vedení ČSSD podporovalo.
„Jsem přerovská dvojka, takže bylo logické, že bych nahradil jedničku. Víc k tomu nemám co říct,“ řekl lakonicky Kapoun. Politik byl znám jako stoupenec Miloše Zemana a ví se i o jeho kontaktech na kontroverzního lobbistu Miroslava Šloufa.
ODS nasadila do voleb své osvědčené tváře. Kromě poslanců Ivana Langera, Radima Fialy, Zdeňka Boháče a Petra Krilla může mít šanci dostat se do parlamentu také starosta obce Lipová Lázně Lubomír Žmolík na pátém místě kandidátky.
„Změny, které jsme na kandidátce od loňského podzimu udělali, byly minimální. Jeden z kandidátů odstoupil, protože chce obhajovat svůj post starosty. I když průzkumy nejsou nyní pro ODS příznivé, do voleb je ještě hodně času a doufám, že chyby budou dělat naši soupeři a ne my,“ řekl šéf ODS v kraji a náměstek hejtmana Ivan Kosatík.
Komunisté mají nyní v kraji dva mandáty a jejich barvy bude hájit staronový lídr Alexander Černý.
Zajímavý souboj se odehraje mezi lidovci a TOP 09. Lidovce povede do voleb náměstek hejtmana Pavel Horák, TOP 09 bývalá náměstkyně hejtmana za lidovce Jitka Chalánková.
„KDU-ČSL není strana pro horních deset tisíc, není to strana lobbistů s podivnou minulostí. Samozřejmě mě netěší další strana, která usiluje o stejné hlasy jako my, ale nebojíme se jí,“ prohlásil Horák. Potvrdil zároveň, pokud by se stal poslancem, že opustí post náměstka hejtmana v  Olomouckém kraji. „Kampaň obou největších stran je velmi negativní, přesto všichni vidíme, že například ve velkých městech se obě strany vždy dokážou domluvit. My chceme voličům nabídnout jinou možnost,“ konstatovala jednička TOP 09 Jitka Chalánková.
Strana zelených v Olomouckém kraji již loni na podzim svého lídra vyměnila. Do sněmovních voleb ji v květnu povede jesenický zastupitel a předseda Hnutí Brontosaurus Tomáš Hradil.
„Byli bychom rádi, kdybychom se dostali přes potřebných pět procent hlasů hlasů,“ uvedl bývalý lídr Strany zelených Martin Tichý. V posledních sněmovních volbách v roce 2006 Strana zelených v regionu získala sice pět a půl procenta hlasů, na křeslo ve Sněmovně to však nakonec nestačilo. Za zelené na sedmém nevolitelném místě kandiduje mimo jiné i třiasedmdesátiletý Milan Mátl, horský průvodce, chemik a překladatel ze Šumperka. Želízko v ohni má nově i strana Radka Johna Věci veřejné. Lídrem v  Olomouckém kraji je pětadvacetiletá konzultantka Lenka Andrýsová z  Černotína.
„Preference menších politických stran rostou, lidé jsou znechuceni současnou politickou situací. Uvědomují si, že je potřeba změna,“ je přesvědčen například Martin Kovář z Prostějova, který je na čtvrtém místě kandidátky Věcí veřejných v Olomouckém kraji. V regionu bude koncem května o hlasy voličů usilovat mimo jiné i Koruna Česká. Kandidátku povede známý zoolog, ekolog a učitel na Katedře biologie Univerzity Palackého v Olomouci Miloš Holzer.

***

ODS IVAN LANGER Narodil se v roce 1967, je ženatý, má dvě děti. Absolvoval Lékařskou a Právnickou fakultu Univerzity Palackého v  Olomouci. Od roku 1996 je poslancem, místopředsedou ODS a Sněmovny, v letech 2006 až 2009 byl ministrem vnitra. Záliby: míčové hry, basketbal, volejbal, házená, tenis a golf, divadlo, výtvarné umění, hudba. langer@psp.cz www.langer.cz První desítka na kandidátce ODS 1. Ivan Langer, poslanec, Olomouc 2. Radim Fiala, poslanec, Prostějov 3. Zdeněk Boháč, poslanec, Přerov 4. Petr Krill, poslanec, Šumperk 5. Lubomír Žmolík, starosta, Lipová-lázně 6. Stanislav Orság, ekonom, Šternberk 7. Pavla Rudolfová, podnikatelka, Hranice 8. Zdeňka Riedlová, starostka, Vikýřovice 9. Elena Grambličková, náměstkyně primátora, Přerov 10. Barbora Králíková, marketinková ředitelka, Olomouc

ČSSD MILOSLAV VLČEK Má 49 let, je ženatý, má čtyři děti. Je absolventem ekonomické fakulty VŠ zemědělské v Brně, členem rady města Konice, předsedou Poslanecké sněmovny, prvním místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD a předsedou ČSSD v  Olomouckém kraji. Zájmy a záliby: sport, motorismus, literatura. vlcek@psp.cz www.miloslavvlcek.cz První desítka na kandidátce ČSSD 1. Miloslav Vlček, předseda PSP ČR, Konice 2. Roman Váňa, technik, Olomouc 3. Jiří Krátký, poslanec, Jeseník 4. Jiří Zemánek, místostarosta, Šternberk 5. Pavel Němec, poslanec, Mohelnice 6. Pavel Holík, ředitel záchranné služby, Prostějov 7. Miroslav Kapoun, pracující důchodce, Kojetín 8. Eva Pavličíková, starostka, Vidnava 9. Jan Přichystal, hygienik, Šumperk 10. Miloslav Číhal, technik, Olomouc

Miloslav Vlček Bez výrazných změn je i kandidátka ČSSD. V jejím čele stojí předseda Poslanecké sněmovny i krajské ČSSD Miloslav Vlček. Foto: Dan Materna, MF DNES

TOP 09 JITKA CHALÁNKOVÁ Narodila se v roce 1957, je vdaná, má čtyři děti. Absolvovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v  Olomouci. V letech 2004 až 2008 působila jako náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje, nyní pracuje jako dětská lékařka. Zájmy a záliby: lyžování, plavání, cyklistika, četba historické literatury, vycházky do přírody. chalankova@top09.cz www.chalankova.cz facebook.com/jitka.chalankova První desítka na kandidátce Top 09 1. Jitka Chalánková, dětská lékařka, Prostějov 2. Ivo Vykydal, náměstek ministra, Šumperk 3. Bořivoj Šarapatka, vysokoškolský profesor, Olomouc 4. Roman Šťastný, ředitel školy, člen rady obce, Mikulovice 5. Radek Brázda, starosta, Troubky 6. Hana Řehulková, lékařka, Držovice 7. Michal Tichý, starosta, Senice 8. Ivo Vlach, ekonom, Olomouc 9. Blanka Kolečkářová, starostka, Držovice 10. Jiří Klein, lékař, Velký Újezd

KDU-ČSL PAVEL HORÁK Narodil se v roce 1964 v  Olomouci, je ženatý, má tři děti. Absolvoval Vysoké učení technické, pracoval jako projektant, od roku 1996 jako radní, náměstek primátora města Olomouce a náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Je předsedou KDU-ČSL v Olomouckém kraji. Zájmy a koníčky: literatura, sport a kultura. www.pavelhorak.cz olomouc.kk@kdu.cz První desítka na kandidátce KDU-ČSL 1. Pavel Horák, náměstek hejtmana, Olomouc 2. Marián Jurečka, rostlinolékař, Přerov 3. František John, campanolog, Šumperk 4. Jaroslav Fidrmuc, ředitel církevního gymnázia, Prostějov 5. Milena Novotná, Jeseník 6. Jindřich Kubíček, ředitel školy, Jeseník 7. Ladislav Otruba, Prostějov 8. Petr Haltmar, Šumperk 9. Júlia Vozáková, Přerov 10. Pavel Kvapil, poslanec

KSČM ALEXANDER ČERNÝ Má 56 let, je poslancem Parlamentu České republiky, ekonomem, stínovým ministrem KSČM pro resort obrany. Prosazuje možnost studia pro všechny bez rozdílu, bezplatnou lékařskou péči a klidné stáří pro ty, kteří se celý život věnovali práci.

Kontaktovat jej můžete na: cernya@psp.cz První desítka na kandidátce KSČM 1. Alexander Černý, poslanec, Olomouc 2. Josef Nekl, asistent poslance, Přerov 3. Jaroslav Šlambor, projektový manažer, Prostějov 4. Zdeněk Švec, učitel, Mohelnice 5. Jaroslav Opršal, technik, Žulová 6. Jindřich Kania, učitel 7. Ladislav Mlčák, poslanec 8. Stanislav Grygar, živnostník 9. František Papoušek, živnostník 10. Vladimír Urbánek, fyzioterapeut

Strana Zelených TOMÁŠ HRADIL Narodil se v roce 1972 v Jeseníku, pracoval jako sociální pracovník, technolog či asistent poslance. Je předsedou Hnutí Brontosaurus, posledních osm let je ředitelem jeho regionálního centra Jeseníky. Angažuje se v podpoře šetrné turistiky na Jesenicku, podílel se na vzniku celorepublikových

dobrovolnických programů. tomas.hradil@zeleni.cz První desítka na kandidátce Strany Zelených 1. Tomáš Hradil, předseda Hnutí Brontosaurus, zastupitel, Jeseník 2. Danuše Pelikánová, odborná lékařka, zastupitelka, Prostějov 3. Roman Haken, Přerov 4. Martin Kolařík, informatik, zastupitel, Přerov 5. Radim Klvaňa, Hranice 6. Blanka Roubíková, Velký Újezd 7. Milan Mátl, Šumperk 8. Edita Hrstková, ekonomka, zastupitelka, Olomouc 9. Pavel Svoboda, pedagog, Šternberk 10. Pavel Pagáč, finanční poradce, zastupitel, Maletín

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava