Nová Ulice získává krásný park. Promění se v něj část starého hřbitova

2. 10. 2018

Hřbitov v městské části Nová Ulice se z části promění v park. První etapa jeho revitalizace už začala, město přijde na 6 milionů korun.

„V první etapě se jedná především o opravu cihlového oplocení hřbitovní zdi a brány s barokními prvky. Chystá se výměna pálené krytiny, doplnění nové zdi z cihel v kombinaci se železobetonovými hlavicemi. Vybudováno bude i nové oplocení z pletiva, které doplní výsadba živého plotu a nová brána,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček. 
Stejně tak začnou i zemní práce, které budou předehrou k parkovým úpravám v následné druhé etapě. 
„Veřejný park do budoucna vznikne v dnešní severní části hřbitova, kde se nyní nachází pomník společného hrobu 544 německých obyvatel Olomouce, kteří přišli o život těsně po druhé světové válce,“ upřesnil náměstek primátora Aleš Jakubec s tím, že pomník bude přestěhován do nově oploceného areálu hřbitova. 
Podle zpracované studie je park komponován pro klidovou rekreaci a se hřbitovem by měl být spojen velkou dřevěnou bránou. Vizuálně budou park se hřbitovem propojovat průhledy ve zdi. Vypracovaná studie počítá s tím, že hlavní cesty parku povedou od zastávky autobusu. Počítá se také a volným zatravněným kruhovým prostorem. 
Finanční odhad na vybudování parku počítá s náklady ve výši deseti milionů korun.  V těsné blízkosti budoucího parku už dnes vzniká nová obytná čtvrť. 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme