Lávku přes trať nahradí přechod se závorami

24. 5. 2017

 Jedinou olomouckou lávku pro pěší přes železniční trať nahradí přechod se závorami. Ten by měl vzniknout na konci Kašparovy ulice, tedy blíže hejčínskému gymnáziu, než je stávající zchátralý nadchod spojující ulice Na Trati a Václavkova.

Technický stav lávky je špatný a chystá se její demolice. Termín známý není, podle odhadů by to mohlo být koncem letoška nebo příští rok. „Myslím, že snahou bude, aby tam lávka byla co nejdéle,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09), který jednal o náhradním řešení se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Současný rozpočet s odstraněním lávky zatím nepočítá, podle výsledků průběžných revizí a jednání se správcem dráhy by mohla radnice peníze vyčlenit na příští rok. 
„Dělat znovu lávku, je nesmysl, protože větší část lidí koleje překračuje,“ dodal. 
V místě musí vzniknout přechod, protože přecházet koleje mimo stanovená místa zákon nedovoluje. „Mnoho pěších překonává trať nelegálně. Jak v prostoru pod lávkou, tak u zahrádek v Kašparově ulici, kde jsou vychozené pěšiny,“ uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá. 
Protože SŽDC nepovolí jednoduchý přechod, jaký je přes regionální trať v ulici Domovina, připravuje město variantu se světelnou signalizací a závorami. Musí také vybudovat přístupové chodníky v délce 120 metrů. SŽDC pracuje na získání dotčených pozemků. 

Přechod by mohl stát na dvou místech. „Odbor koncepce a rozvoje zpracoval investiční studii na dvě varianty. Jednu ve stávajícím umístění, druhou před Kašparovou ulicí,“ uvedla mluvčí magistrátu Štědrá. Obě verze by stály zhruba 9,5 milionu korun. 

Zdroj: Olomoucký deník Datum vydání:24.5.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme