Dopravní hřiště Centrum Semafor v Olomouci v novém

26. 4. 2018

Téměř s půl kilometrem nových cest a s dvojnásobnou plochou dopravního hřiště je Centrum Semafor v Olomouci připraveno na novou sezónu. Stavební práce si vyžádaly náklady těsně přesahující jeden milion korun.

V nově vybudované části dopravního hřiště si děti, školáci, ale i veřejnost mohou nově vyzkoušet simulaci jízdy po cestách mimo obec.

„Nová část městského dopravního hřiště je koncipována tak, aby na ní děti dokázaly trénovat jízdu po cestách mimo město. Dopravní výchova Centra Semafor tak v oblasti prevence dostává nový rozměr a rozšiřuje možnosti výuky,“ ocenil primátor Antonín Staněk. „Především prevence a včasné předávání potřebných znalostí i dovedností prostřednictvím dopravní výchovy, dokáže ve svém důsledku pozitivně ovlivňovat čísla ve statistikách dopravní nehodovosti,“ zdůraznil primátor.

Dopravní hřiště Centrum Semafor v Olomouci

Stavební stroje se do plochy pro nové hřiště pustily loni na podzim. Stovky metrů cest pokryl asfalt a dlažba. Kapacita hřiště se po rozšíření celkově zvýšila o 450 metrů čtverečních zpevněných ploch. Na jaře nové komunikace na hřišti doplnilo vodorovné a svislé dopravní značení. „V nové části dokážeme i modelovat dopravní situace, s nimiž se na silnicích mimo obec mohou děti i veřejnost reálně setkat. Nová část hřiště, která má tak méně dopravních značek než stávající část hřiště, které i s železničním přejezdem navozuje dopravní situace zejména na území města,“ vysvětlil manažer Centra Semafor Josef Línek.

„Aktivity Centra Semafor velmi dobře korespondují i s aktuálním tématem, kterým je zpracování Plánu udržitelné městské mobility, do něhož zapojujeme laickou i odbornou veřejnost a jehož výsledkem má být strategický dokument, který má přispět ke zvýšení bezpečnosti dopravy i zlepšení životního prostředí,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „V rámci Evropského týdne mobility plánujeme i v letošním roce Centrum Semafor zapojit do akcí pro děti i veřejnost. V areálu připravujeme také vznik půjčovny elektrokol,“ doplnil náměstek Jakubec.

„Umístění a fungování Centra Semafor velmi dobře zapadá také do koncepce sportovních areálů v této lokalitě města. Věřím, že i z tohoto důvodu bude rozšířený areál ještě více vyhledávaným cílem pro trávení sportovních a volnočasových aktivit dětí i jejich rodičů,“ věří náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Rozšířená plocha hřiště, kde vzniklo i nové zázemí a sklad pro uložení kol, si vyžádala úpravu dopravního značení v jeho bezprostředním okolí, která nyní zajišťuje větší bezpečnost návštěvníků celého areálu. „Týká se to nejen stovek dětí při dopravní výchově škol, ale také tisíců dalších návštěvníků při provozu a fungování dopravního hřiště pro veřejnost,“ upřesnil Josef Línek. Zvětšení dopravního hřiště totiž odklonilo část stávající cyklostezky, která nyní vede kolem rampy plaveckého stadionu.

Centrem Semafor, které se zaměřuje na dopravní výchovu a s ní spojené volnočasové aktivity pro děti i nejširší veřejnost z Olomouce i okolí, ročně projde kolem 3 500 žáků základních a mateřských škol, 150 dětí se pravidelně účastní prázdninového příměstského tábora a na 600 seniorů získává znalosti v zimních kurzech. Celková roční návštěvnost Centra Semafor se pohybuje okolo 25 tisíc lidí.

Volby:
2018 zastupitelstva obcí