Chalánková: Chceme kraj bez korupce, ve kterém se vyplatí pracovat

TOP 09 dnes zahájila kampaň v Olomouckém kraji

7. 9. 2016

Kandidáti topky v čele s dětskou lékařkou a poslankyní Jitkou Chalánkovou dnes zahájili předvolební kampaň k volbám do zastupitelstva Olomouckého kraje. Stalo se tak netradičně na pikniku v olomouckých Smetanových sadech.

„Nechceme voliče uplácet koblihami, ani náš kraj zaplavovat billboardy. Chceme vést pozitivní kampaň. Mluvit s lidmi o problémech, které je i nás všechny v Olomouckém kraji trápí, a představovat jim naše návrhy, jak je řešit,“ představila koncept kampaně TOP 09 Jitka Chalánková, která se do širšího povědomí dostala především díky neúnavnému boji za práva českých dětí zadržovaných úřady v Norsku. V programově se TOP 09 chce zaměřit zejména na snižování nezaměstnanosti, na boj s korupcí a na zlepšení dopravní obslužnosti a stavu krajských silnic.

Olomoucký kraj dlouhodobě trápí celostátně nadprůměrná nezaměstnanost a podprůměrné platy. „To musíme změnit. Řešením může být například podpora lokálních firem, malých a středních podniků a živnostníků. Firmám je potřeba snížit zbytečnou byrokracii a administrativní zátěž a podporovat jejich modernizaci a technologický rozvoj,“ dodává Chalánková. TOP 09 by tak chtěla například podporovat větší spolupráci mezi firmami a vysokými i středními školami.

Na rozdíl od jiných stran má TOP 09 výhodu, protože její kandidáti nejsou spojováni s žádnými korupčními kauzami. Strana sází na slušnost a odborný přístup. „Na krajském úřadu chceme zavést spravedlivý a transparentní systém zadávání veřejných zakázek, správy majetku a rozdělování dotací. To nejen sníží náklady, ale pomůže to i v boji s korupcí,“ přibližuje konkrétní návrhy TOP 09 náměstek primátora města Olomouce Aleš Jakubec.

Velkým tématem je pro TOP 09 i doprava. „Chceme zásadním způsobem zlepšit stav krajských silnic, které na mnoha místech bohužel připomínají tankodromy a zvýšit provázanost jednotlivých spojů hromadné dopravy. Není přece možné, aby lidi čekali na přestup z autobusu na vlak i půl hodiny,“ upozorňuje Adolf Jílek, který je trojkou na kandidátce topky do kraje. Klíčové je podle TOP 09 v oblasti dopravy i to, aby byla co nejrychleji dokončena dálnice D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou a D35 z Mohelnice na Hradec Králové.

Strana chce prosazovat rozvoj celého Olomouckého kraje ve všech jeho oblastech. To odráží i pestré složení její kandidátní listiny. Dětskou lékařku a poslankyni z Prostějova Jitku Chalánkovou, vysokoškolského profesora Bořivoje Šarapatku z Olomouce a odborníka na dopravu Adolfa Jílka z Dolních Studének na Šumpersku tak v první desítce doplňuje místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová, bývalý dlouholetý starosta Hranic Vladimír Juračka, námětek primátora Olomouce Aleš Jakubec, prostějovský podnikatel Aleš Matyášek, lékařka z Velkých Losin Kateřina Bláhová, ředitelka domova pro seniory Eva Machová z Olomouce a ředitel základní školy Zdeněk Navrátil z Přerova.

Irena Šnajdrová, krajská manažerka

Volby: