Olomouc: Další kameny přibyly do Sochy příběhů

12. 6. 2011 | 10:00

Již poosmé se sešli studenti Vyšší odborné školy sociální Olomouc - Caritas, aby vložili kameny do Sochy příběhů na nádvoří školy.

Dík za jejich odvahu a humanitární práci jim přišla vyjádřit i náměstkyně primátora města Olomouce Eva Machová.

Při tomto tradičním setkání slyšeli přítomní hosté několik příběhů, které studenti přivezli ze zahraničních praxí, například z Arménie, Gruzie, Rumunska, Francie či dalších deseti zemí světa. S každoročními praxemi počet příběhů neustále roste, proto i tentokrát, stejně jako na podzim, vkládali studenti kameny již do nových sloupů sochy, která tak dostává novou podobu.

„Příběhům, které si studenti vozí ze svých praxí, je každé slovo malé. Moc bych vám všem přála, abyste ty nabyté zkušenosti co nejlépe dokázali využít i v dalších praxích a hlavně v životě, protože sociální a humanitární práce je opravdu oblast, které si je třeba vážit," řekla náměstkyně Machová.

Socha příběhů je unikátní umělecké dílo sochaře Lubomíra Dostála, do něhož jsou od roku 2006 vkládány pozoruhodné příběhy lidí nejen z celého světa, ale nově i z České republiky. Záznamy příběhů lidí vozí ze svých praxí studenti obou vzdělávacích programů, které lze na CARITAS-VOŠs Olomouc studovat. Kmotrem projektu se stal novinář a senátor Jaromír Štětina. Některé z pohnutých osudů vyšly v roce 2008 v knize Socha příběhů a její kameny. Na první polovinu roku 2012 je naplánováno vydání nové výpravné knihy představující projekt Sochy příběhů ještě aktuálněji a v  zajímavých souvislostech; bude obsahovat nejsilnější zaznamenané příběhy či fotografie z celého období trvání projektu.