Kultura a vzdělání v Libereckém kraji

Liberecký kraj je krajem mimořádně krásné přírody, prastarých tradic a dobrých lidí. Kdo k nám jednou zavítá, rád se vrací. V oblasti kultury a vzdělání nemá kraj našlápnuto úplně špatně. Ale stačí to? A k čemu vlastně potřebujeme kulturu a vzdělání? Přes všechnu krásu přírody a starobylost tradic, například té sklářské a textilní, byl Liberecký kraj v posledním století především svědkem převratných změn, které nás ovlivňují dodnes. Málokdo z nás se může pochlubit kořeny v Libereckém kraji. 

I kvůli tomu můžeme sledovat, že přestože se k nám turisté rádi vrací, mnoho zdejších obyvatel naopak tíhne pryč, do světa. Ať už je to do Prahy, sousedního Německa nebo na druhý konec světa. Dobře patrná je tato tendence především u mladých vysokoškolských studentů. Necítí se s krajem nijak zvlášť svázáni a často chtějí hledat své štěstí jinde.

Historie našeho kraje bohužel nenahrává sounáležitosti obyvatel s krajem. My, jeho současní obyvatelé, jsme zde stále ještě tak trochu cizí a noví. O to víc však musíme bojovat o to, aby nám náš kraj byl domovem. V tomto boji nám nejlépe poslouží právě kultura. Nové i staré tradice, kulturní akce, koncerty, slavnosti a setkávání lidí – to vše pomáhá, aby se lidé v našem kraji začali cítit jako doma. A pokud nechceme, aby náš kraj lidé opouštěli, je potřeba zde zapustit kořeny. Z naší historie vyplývá, že si nemůžeme dovolit být v oblasti kultury jen průměrní.

Je třeba stát se v této oblasti v jistém smyslu velmocí. Proto je třeba podporovat oblast kultury. Ale nejenom proto. Je tu i další aspekt: Velké kulturní události a tradice přitahují zpravidla i větší prostředky. Byť to na první pohled vypadá, že se kultura pořád jen dotuje, v konečném důsledku je to často naopak. Benátky bez Karnevalu, Mnichov bez Octoberfestu nebo třeba Karlovy Vary bez Mezinárodního filmového festivalu si lze stěží přestavit. A tato města, hrdá na svoje tradice, i celé jejich okolí na těchto událostech v nemalé míře profitují. Podpora kultury a tradic v kraji je tedy pro nás nejenom nezbytností, ale může nám přinést i velkou prosperitu.

A nakonec to nejdůležitější. K tomu, aby náš kraj prosperoval a lidé se do něj rádi vraceli, je třeba především velké podpory vzdělání. Zodpovědná správa kraje musí vždy stavět na podpoře vzdělání, jako na svém základu. Podpora univerzitnímu vzdělávání, gymnáziím a středním školám, adekvátní ohodnocení práce učitelů a podpora projektů a aktivit našich škol. To vše jsou krajská témata a základy zodpovědné krajské politiky. Vždyť teď, v těchto volbách rozhodujeme, jaký náš kraj bude v budoucnu.

Zvolme tedy správně cestu Tradic, Odpovědnosti a Prosperity pro Liberecký kraj a všechny jeho obyvatele. Na shledanou u voleb.

Bc. Jan Ševčík DiS.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme