Expedice nEUhneme dorazila do Libereckého kraje

30. 6. 2017

Zjistit, co trápí občany Libereckého kraje, bylo jedním z cílů čtvrteční expedice nEUhneme. Pozornost politiků TOP 09 zde patřila zanedbaným komunikacím, nakládání s vodou, památkám i zdravotnictví. Představit volební program, diskutovat s lidmi a podpořit kandidáty čele s krajským lídrem Václavem Horáčkem přijeli čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer i místopředsedové strany Marek Ženíšek a Markéta Pekarová Adamová.

„Máme velmi zanedbané komunikace, včetně rychlostních. Jako snad jediný kraj v republice nemáme elektrifikovanou železniční dráhu a přímé rychlé spojení s Prahou. Nemáme krajský soud, který je již roky připraven, ale chybí vůle ulevit občanům od cest do nepříliš dostupného Ústí. Chybí zde podpora turistického ruchu, který bude hrát čím dál větší roli v budoucnosti kraje. A je nutné dostat do regionů více peněz, za něž by bylo možné například konečně dořešit otázku záchrany Ještědu,“ říká k problémům kraje lídr krajské kandidátní listiny TOP 09, poslanec Václav Horáček.

„Velkým problémem je ztráta podzemní vody a obecně nakládání s vodou v přírodě. A to ani nemluvím o zdravotnictví, školství nebo také kultuře, které potřebují podporu státu – finanční, ale hlavně systémovou," dodává Václav Horáček.

První čtyřku kandidátky TOP 09 v Libereckém kraji také veterán z první války v Zálivu František Gábor, lékař se zaměřením na diagnostiku prsou Miloš Rejmont a překladatel a tlumočník Michal Prokop. Kandidáti TOP 09 mají v těchto volbách podporu Koruny české.

„Liberec je posádkové město a i když obrana nepatří mezi úzce krajská témata, toto místo mě vybízí připomenut, že kvalitní výzbroj a vybavení si zaslouží nejen naši liberečtí chemici, ale všichni vojáci naší armády. A především všichni občané, jejichž obraně armáda slouží,“ zdůrazňuje krajský předseda TOP 09 a kandidát číslo dvě František Gábor a vysvětluje: „Pokud říkáme, že od proevropské politiky nEUhneme, znamená to stejně tak neuhnout od plnění našeho závazku vůči NATO vyčlenit ze státního rozpočtu dvě procenta hrubého domácího produktu.“

Kandidát číslo tři, lékař Miloš Rejmont, na svém pracovišti v jablonecké nemocnici zdůraznil, že dlouhodobé úsilí TOP 09 o kvalitní a dostupnou zdravotní péči nijak nesnižuje důraz na zodpovědnost lidí za vlastní životy. „V České republice každoročně onemocní rakovinou prsu kolem šesti a půl tisíce žen. Asi ve čtvrtině případů nemoc končí úmrtím. Zásluhou screeningu prsů se zachytí až čtvrtina onemocnění v časném stadiu onemocnění, což většinou vede k úplnému uzdravení. Proto je pro mě nepochopitelné, že třicet procent žen na toto vyšetření stále nechodí. Proto chci vyzvat všechny ženy, aby chodily na pravidelné kontroly,“ zdůrazňuje Miloš Rejmont.

Zpestřením cesty po Libereckém kraji byla Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, která je po celou dobu své existence výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. O úspěchy a potíže podnikání se politici TOP 09 zajímali také v liberecké společnosti DencoHappel CZ, dříve známé jako LVZ, která patří mezi nejvýznamnější firmy v oboru vzduchotechniky v Evropě. A která jako nástupce výrobce topných zařízení v Liberci nepřetržitě působí již 111 let.

Na odpolední program navázalo neformální setkání politiků TOP 09 s občany v liberecké Plzeňce. V jejím zaplněném hlavním sále bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer upoutal pozornost přítomných pečlivým vysvětlováním, proč je pro Českou republiku dobré přijetí eura, zatímco Markéta Pekarová Adamová zdůrazňovala sociální témata, obsažené ve volebním programu TOP 09.

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 20. a 21. října 2017. Program TOP 09 naleznete ZDE.

Martina Rambousková, krajská manažerka TOP 09 Liberecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme