Loukota: Vzdělávání opravdovou prioritou vlády?

8. 11. 2023

V debatě ohledně státního rozpočtu se hodně mluví i o chybějících miliardách na školství. Žijeme na dluh, to je fakt, a pokud nechceme tuto zemi předat našim dětem ve zbídačeném stavu, je třeba s tím něco dělat. Za to je třeba vládu ocenit. Ale pokud mám vzdělávání za opravdovou prioritu, která bude v budoucnu generovat vyšší HDP, tak ji nemohu mít jen na papíře, někde na oko přidat a v rámci stejné kapitoly zase ubrat.

O čem je řeč? Vláda „splnila“ svůj slib a navýšila nadtarifní složku platu učitelů (nikoliv na 130 % průměrné mzdy, to je jen hra s čísly), na další důležité pedagogické pracovníky – vychovatele, asistenty pedagoga, školní psychology a speciální pedagogy – však již nemyslela. Stejně tak na nepedagogické pracovníky, bez kterých to prostě nejde. Na druhé straně chce MŠMT plošně škrtnout část možných odučených hodin, které školy využívaly v rámci tzv. PHmaxu školy. Školy tedy propustí některé učitele, nebudou tvořit menší skupiny na jazyky, nebudou učit v tandemu a tím se ušetří.

Tyto plošné škrty neberou v potaz specifika jednotlivých škol, bity budou školy, které více půlily, více učily v tandemu, mají více budov a více se snaží udělat výuku efektivnější a individualizovanější. Návrh také nijak nebere v potaz zhoršující se psychické zdraví napříč mladou generací.

Udělejme ze vzdělávání opravdovou prioritu! Vrátí se to pozitivně v budoucnu nám i státnímu rozpočtu.

Michal Loukota, předseda RO TOP 09 Semily

Štítky
Osobnosti: Michal Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme