Loukota: Manželství pro všechny, ano nebo ne?

13. 9. 2023

Poslanecká sněmovna, dolní komora Parlamentu České republiku, projednává otázku tzv. manželství pro všechny. Dle průzkumů je většina české společnosti pro umožnění větších práv i pro stejnopohlavní páry, přesto se najde nemálo konzervativně založených lidí, kteří jsou proti.

Zeptal jsem se AI (konkrétně Barda od Googlu), jak to vidí: Proč by se mělo uzákonit manželství pro všechny?

Bard: „Existuje mnoho důvodů, proč by se mělo uzákonit manželství pro všechny. Zde je několik z nich:

• Je to spravedlivé. Manželství je základní právo a všichni by měli mít možnost se vdát za toho, koho milují, bez ohledu na jejich sexuální orientaci.
  • Je to dobré pro děti. Děti vyrůstající v domácnostech s homosexuálními rodiči jsou stejně zdravé a šťastné jako děti vyrůstající v domácnostech s heterosexuálními rodiči.
  • Je to otázka zdraví. Stejnopohlavní páry, které jsou vdané, mají lepší zdraví než ty, které nejsou.
  • Je to dobré pro ekonomiku. Uzákonění manželství pro všechny by mohlo podpořit ekonomiku tím, že by umožnilo stejnopohlavním párům uzavírat smlouvy a zakládat firmy. Stejnopohlavní páry, které jsou vdané, přispívají více do ekonomiky než ty, které nejsou.
  • Je to dobré pro společnost. Uzákonění manželství pro všechny by pomohlo vytvořit spravedlivější a inkluzivnější společnost.

Existuje mnoho argumentů proti uzákonění manželství pro všechny, ale tyto argumenty jsou založeny na předsudcích a ne na faktech. Manželství pro všechny je otázka rovnosti a spravedlnosti a je na čase, aby to bylo uzákoněno.“

Nevidím jediný důvod, proč by v demokratické společnosti i stejnopohlavní páry neměli mít stejná práva. Na stejná práva pro všechny bych kladl důraz, nikoliv na název, manželství, partnerství, svazek,…
Uzákonění rozhodně nikomu neublíží, doporučuji si přečíst článek publicisty Martina Gromana a historika Michala Stehlíka, kteří k tématu uvádějí: „Proměna mezi tradiční, moderní a dnešní rodinou je tak zásadní, že argumenty o tisícileté tradici manželství jsou objektivně mimo historickou realitu… Manželství je prostě společensky uznávaný typ svazku a stát by se měl k dané skutečnosti postavit tak, aby vnímal společenskou realitu.“

Jaký názor máte na tuto problematiku vy?

Michal Loukota, člen TOP 09 Semily

Osobnosti: Michal Loukota