8. 4. 2019

V minulých týdnech proběhla poměrně vyostřená diskuze ohledně opravy „velkého“ libereckého bazénu. Nutno říci, že na diskuzi se poměrně velmi přiživovala opozice, tedy v podstatě součást koalice, která vládla Liberci v minulých čtyřech letech.

Tedy abych to shrnul. V minulém volebním období již bylo jasné, že liberecký bazén bude muset být v nejbližších letech opraven. Bylo jasné, že na to budou potřeba peníze – jenže nějak se s nimi zapomnělo počítat v rozpočtovém výhledu. Bylo jasné, že minimálně sportovní veřejnost a školní výuka bude muset někde nějak pokračovat a začalo se mluvit o bazénu na Františkově – jenže s penězi na rekonstrukci Františkova se také nějak zapomnělo počítat.

Proběhly volby. Bývalé vedení města propadlo a úřadování se chopila současná koalice, která začala intenzivně problém libereckých bazénů řešit. Tím řešit myslím intenzivně technicky a finančně do hloubky studovat všechny možnosti a úskalí jednotlivých variant. Velký bazén byl podroben několika technickým prohlídkám, byly pečlivě rozebrány všechny cenové rozpočty bazénu na Františkově. Vše bylo několikrát projednáno, prohlédnuto, propočítáno a vyhodnoceno.

Výsledkem je řešení, které finančně i technicky převyšuje jakoukoliv navrženou představu, kterou prosazovala bývalá vládnoucí koalice (tedy dnešní opozice).

Velký bazén bude uzavřen pouze na dobu cca 4 měsíců (červen – září) načež bude oddělen technicky a technologicky malý 25-ti metrový bazén, který bude moci dále používat sportující veřejnost a bude otevřen částečně i pro školní výuku. Osm drah, hloubka dostatečná a zázemí vytvořené ze současné dětské sauny. Nákladově cena v jednotkách miliónů.

Bazén na Františkově se opravovat nebude, protože nejlevnější varianta opravy byla stanovena na 42 miliónů korun s tím, že bude opraven v současné velikosti 5 drah a hloubka od 0,7 – 1,4m, maximální provozní kapacita 54 lidí. Tedy velmi problematické použití pro sportovce i veřejnost.

Podtrženo sečteno je výsledkem rekonstrukce velkého bazénu, zachování plavání pro sportovní veřejnost v odpovídajícím bazénu, umožnění standartní výuky plavání po školní děti a ušetření několika desítek miliónů korun.

Jak myslíte, že se k tomuto řešení postavila opozice? Ano, tušíte správně. Opozice je nespokojená a tvrdošíjně vyžaduje opravit bazén na Františkově.

Tedy současná koalice navrhla technicky lepší řešení (stačilo se problémem velkého bazénu do hloubky technicky zabývat), finančně levnější (stačilo se zamyslet na smyslem Františkova) a hlavně řešení, které lze časově synchronizovat a nedoplatit na nesouběh rekonstrukčních prací dvou bazénů.

Nic z výše uvedeného minulá koalice neudělala, ale přesto si úpěnlivě trvá na tom, že naše řešení není dobré.

Jsem v politice krátce, ale pokud si mám opozice vážit musí se chovat konstruktivně a nevyvolávat v občanech pocit, že dobrá práce musí být mediálně pohaněna a vystavena kritice.

Dobrá práce musí být přeci oceněna i opozicí a musí být i jejím cílem dělat pro město věci, které mu prospějí.

A v tomto případě není pochyb, že současná koalice (hlavně tedy náměstci a primátor) odvedli sakra dobrou práci.

Zdeněk Chmelík, předseda RO TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme