Rebelie proti vyhynutí

(aneb liberecké zastupitelstvo v obležení)

10. 2. 2020
Jako soudný člověk souhlasím s tím, že se k naší planetě nechováme zrovna hezky. Souhlasím s tím, že naše činnost jako člověka přináší ve svém důsledku změny našeho prostředí, které dříve nebo později budou mít vliv na kvalitu našeho života. Souhlasím s tím, že je potřeba s naším postojem k planetě, přírodě, spotřebě a životu něco udělat. A dokonce souhlasím s tím, že je správná doba se tím začít zabývat právě teď.
 
S ohledem na výše uvedené důvody jsem schopen a ochoten se intenzivně zabývat tím, jak naší planetě pomoci. Tím zabývat mám na mysli konkrétní kroky a akce vedoucí ke zmírnění následků naší činnosti na této planetě. Konkrétně např. zvýšit podíl obnovitelných zdrojů, investovat do výzkumu nových zdrojů energie, do zvýšení účinnosti strojů a zařízení, do zadržování vody v krajině, do zlepšení logistiky u zboží a dopravy u lidí. Je toho mnoho, co lze udělat, aby se naše situace nezhoršovala čím dál vyšším tempem.
 
Myslím, že většina lidí chápe, že vše se dá zlepšit jenom konkrétními kroky na konkrétních místech s konkrétními účinky. A jsou mezi námi tací, kteří v podstatě nebojují za něco hmatatelného a uskutečnitelného, ale chtějí dát na odiv svoji třeskutou myšlenku „vyhlášení klimatické nouze“. Skoro to vypadá jako by tito aktivisté nepotřebovali primárně něco změnit, ale spíše jim jde o jejich popularitu v médiích a o dryáčnické srdcervoucí vystupování na veřejnosti.
 
Taktika „my si tady lehneme a vy něco vymyslete“ je dokonalou ukázkou naivity a alibismu. Copak nás zachrání vyhlášení klimatické nouze? Copak toto vyhlášení znamená něco víc, než mediální výkřik lidí, kteří nepřicházejí s řešením, ale pouze s kritikou? Copak nás vyhlášení klimatické nouze posune blíže k lepší budoucnosti? Ne, opravdu jde jen o gesto.
 
Potřeba jsou podněty, nápady a realizace záměrů, které někdo položí na stůl a budou rozumné, uplatnitelné a uplatitelné. Realizovatelnost opatření jak prakticky, tak i ekonomicky je přeci hlavním kritériem každého nápadu.
 
Naštěstí máme v Liberci „zelenou“ opozici a ta má ve všem jasno. Dotace. Tato mantra každého pseudoekologa se táhne jako červená nit všemi nápady a opatřeními.
 
Napadlo již někdy nějakého „zeleného“ politika kde se taková dotace vyrábí? Odkud se taková dotace vezme? Kde se narodí ty miliony a miliardy?
 
Na dotace se musí vydělat. V továrnách, v autech, v rychlém občerstvení, v lese a nebo na poli. Dotace nikde nerostou a nikde se netěží – na ně prostě musí někdo vydělat tím, že platí daně.
 
Nejvíce za vyhlášení klimatické nouze bojují ti, kteří nikdy nepoznali, jak těžce se peníze vydělávají.
 
Copak není každému jasné, že na rozdávání dotací je potřeba větší spotřeba, větší průmysl, větší ekologická zátěž? Copak nikomu z těch, kteří protestují a vyžadují vyhlášení bezobsažné klimatické nouze nedochází, že jejich akce a požadavky jsou protimluv?
 
Chcete něco změnit? Chcete svým dětem pomoci, jak se vypořádat s planetou, která nebude v dobré kondici? Pokud ano, tak přineste seznam věcí, které chcete udělat vy. Přineste seznam, který nebude založen na zvýšení nákladů a tedy na požadavku větších příjmů od průmyslu a služeb. Přineste seznam, který nebude na jedné straně natírat trávu nazeleno a na druhé straně stavět vyšší komíny od továren.
 
Přiznejte si, že jedinou cestou je snížení spotřeby. Snížení spotřeby se dá dosáhnout jedině zavedením férové ceny za výrobky a služby, které budou oproštěny od všech dotací. Zaplaťte za vše opravdovou cenu a pak se ušetří dotace a průmyslu zbyde dost na opatření, která povedou k lepšímu životnímu prostředí.
 
Zaplaťte za výrobek dvakrát vyšší cenu a chtějte, aby dvakrát tolik vydržel. Chtějte po autě, aby mělo lepší spotřebu, ale nechtějte ho zcela neekologicky vyměnit za elektroauto.
 
Nechte věcem volný průběh (nedotujte a nekruťte zákony spotřeby) a svět se do pár let zlepší.
 
Pro lepší svět není nutné si lehat na podlahu a potichu tím křičet svoji neschopnost zapojit se prací. Lehnutí na podlahu nikoho k jednacímu stolu nepřivede.
 
Pokud opravdu nechcete vyhynout dělejte věci, které mají smysl a nesnažte se donutit ostatní, aby se podíleli na zachraňování planety pouze v mediálním světě.
 
Vyhlášení klimatické nouze nikdy nikoho nezachrání, nepomůže to planetě a už vůbec to nepomůže našim dětem.

Zdeněk Chmelík, liberecký zastupitel a předseda RO TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme