Narodil jsem se 20. prosince 1975 a většinu svého života studuji, žiji a pracuji v Liberci. V roce 1994 jsem odmaturoval na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a již v té době jsem se aktivně zapojoval do chodu rodinné firmy, která mě svým technickým zaměřením předurčila k mé další profesní dráze jejího majitele a technického ředitele.

18. 4. 2019

Do politického života jsem vstoupil plný ideálů mladého člověka v roce 2010 a hlavním důvodem byl vznik TOP 09, která se stala nadějí pro lidi mého charakteru.

V současné době jsem členem Výkonného výboru TOP09, člen Krajského výboru TOP09 a předseda Regionálního výboru TOP 09 Liberec a od roku 2018 jsem zastupitelem města Liberec, předsedou dozorčí rady Technických služeb města Liberec a předsedou Výboru pro životní prostředí a rozvoj města Liberec. 

Chci do politiky vnášet pragmatický přístup k řešení problémů.

Se svou ženou vychovávám dva syny a ve volném čase s nimi vyrážím pod stan nebo na vodu. Turistika a vodáctví mě provází již od dětství a věnuji se jim dosud.

Jsem členem NISAMARATHON z.s., který každoročně pořádá vodácko-běžecké závody korytem řeky Nisy z Proseče nad Nisou do Trojzemí u Hrádku nad Nisou.

V životě se řídím heslem: “Chcete-li, aby se věci kolem vás zlepšily, musíte se o to sami přičinit”.

Co Vás přivedlo do TOP 09?

Tradice, odpovědnost a prosperita. Považoval jsem tyto tři věci vždy za velmi důležité a zůstalo to tak dodnes. Samozřejmě svou roli hráli i Miroslav Kalousek se svou inteligencí a přehledem a Karel Schwarzenberg se svoji moudrostí.

Proč si myslíte, že Vás lidé volili / mohou volit? 

Volitelnost každého člověka je věc vrtkavá a určit proč se lidem někdo zalíbí nebo ne je předem velmi těžké. Obecně lze říci, že dělám, co můžu, abych svůj mandát nepromrhal, a většinu svého volného času věnuji politice nebo věcem s ní spojených.

Mnohokrát mají lidé představu, že politika je jenom žvanění a sezení u stolu, ale ono je za tím plno dalších, „velmi akčních“, činností. Myslím, že většina lidí se dá nakonec přesvědčit tím, že je prostě člověk pracovitý a je na něj spolehnutí. Taková image se dlouho tvoří, ale já nikam nespěchám. Volby beru jako příležitost, možnost, ale nejsou mým primárním cílem v mojí politické motivaci.

Co je vaším cílem? 

Cíl je jasný. Je v názvu naší strany a měli bychom se jej všichni držet. Tradice, zodpovědnost a prosperita pro tento stát. Je jedno, zda-li budu toto prosazovat já nebo jiní představitelé TOP 09. Moje práce je buď tyto hodnoty prosazovat, a nebo pracovat jako podpora pro ty, kteří je prosazují.

Máte nějaký politický vzor? 

Karel Schwarzenberg. Absolutně není co řešit. Moudrost je nejvyšší metou, kterou lze v životě dosáhnout a pro národ nebo i celé lidstvo jsou jedinci s velikou moudrostí přínosem pro současné i budoucí generace. Karel Schwarzenberg je politik, který málo mluví, ale hodně říká.

Proč je dobré zajímat se o politické dění?

Nemyslím si, že je důležité se o politické dění zajímat. Většině lidí by stačilo, že politika státu směřuje správným směrem a přináší hmatatelné výsledky obyvatelům státu. Každý z nás svým způsobem dělá politiku. Jde o zcela obyčejné věci jak vycházet doma s manželkou, s kolegy v práci, jak motivovat děti, aby nehrály na počítači, ale šly raději ven, atd… To všechno je politika a na to všechno si také rádi zanadáváme a podělíme se o zážitky s ostatními. Tu vrcholnou státní politiku dělají vrcholní politici a ti by měli svojí práci, tedy svému rezortu nebo oboru, perfektně rozumět. V dnešní době je, bohužel, politika hlavně PR jednotlivých politiků, ale s politikou to nemá nic společného. Lidé by měli mít odhad na to oddělit líbivého politika od odborníka. Lidé by měli umět se v politice orientovat podle rozumu a ne podle reklamy  nebo uměle propagovaných emocí.

Osobní přání a vzkaz pro voliče?

Jako politik a podnikatel na sobě nesu dvě nejhorší nálepky, které se v naší zemi dají na lidi přilepit (dokonce i odsouzený vrah Kajínek má lepší nálepku než politik nebo podnikatel).

Tedy bych si přál, aby podnikatelé byli bráni jako lidé, kteří táhnou naší společnost dál a umožňují svoji prosperitou naší společnosti růst a pomocí přerozdělování pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují.

A jako politik bych si přál, aby lidé nešetřili kritikou, ale aby dokázali ocenit dobrou práci a nenechali se neustále „ovlivňovat“ tendenčními mediálními výstupy sponzorovaných webů a mediálních firem.

V politice by se nemělo hrát na emoce, ale na výsledky a volič by měl umět v těchto dvou věcech jasně rozlišovat.

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme