Odpovědi na dotazy Transparency International

Odpovídala Zora Machartová

19. 9. 2014

Soubor 7 kritérií, jež budou vodítkem pro monitoring kampaní před komunálními volbami v projektu Transparency International – Česká republika

1)    Plánované náklady na kampaň

Jaká je celková suma plánovaných nákladů na vaši kampaň? Kde je tato částka zveřejněna?

Předpokládaná finanční částka vymezena na kampaň v Liberci je Kolem 250 000,- Kč. Tato částka je transparentně dána viditelnými dary, které přišly na účet TOP 09 a podporou z centrály.

2)    Zřízení transparentního účtu

Má vaše místní sdružení politické strany/hnutí transparentní účet? Kde je účet dohledatelný?

Platby na komunální kampaň v Liberci jdou přes transparentní účet TOP 09, na kterém je i identifikace komunálních voleb. Místní organizace v rámci TOP 09 nemají své účty. Pro přehlednost a kontrolu z celostátní kanceláře používáme jeden účet.

Účet lze najít na webových stránkách TOP 09 – na 2 kliky z hlavní strany TOP 09 přes sekci Dokumenty/Přehledy příjmů se kdokoli dostane přímo na transparentní účet. V tom je navíc umožněno hledání dle data či klíčových slov.

3)    Transparentní spolupráce v rámci strany

Jakou částkou přispívá na vaši komunální kampaň centrála politické strany/hnutí? Jakou další podporu z centrály vaše kampaň má (zajištění jednotného vizuálního stylu, billboardy, zaplacená reklamní kampaň, reklamní předměty, personální pomoc,…apod.)?

Celostátní rozpočet TOP 09 podpoří kampaň částkou 5,4 milionu korun. Dominantní část (4 miliony) byla rozdělena na kraje a ty rozhodly o dalším dělení. Liberecká organizace byla podpořen částkou 96 618,- Kč. Samozřejmě máme peníze k využití proti fakturám.

Celostátní kancelář vedle konzultačních služeb zajišťuje služby spojené s účetnictvím, připravila grafický manuál a zajistí i celostátní kampaň na internetu. Využíváme možnosti objednávání plakátů přes automatizovanou samoobsluhu. Společné kapitoly se tedy týkají těch věcí, které jsou výhodnější, objednávají-li se ve větším objemu. Rozpočet myslí i na vzdělávání kandidátů. Plánované náklady výše uvedeného jsou 1,4 mil. Kč.

4)    Transparentní zdroje financování kampaně

Zveřejňujete informace o všech vašich dárcích finančních i nefinančních darů, a informaci o tom, jakou část kampaně pokrývají vaše vlastní zdroje? Kde jsou tyto informace uvedeny?

Finanční i nefinanční dary zveřejňujeme podle platných pravidel TOP 09. Každý peněžitý i nepeněžitý dar schválí předsednictvo TOP 09. Zveřejněny jsou všechny ve výpisu darů zde: http://www.top09.cz/dokumenty/prehledy-prijmu-a-seznamy-darcu/

Z hlediska účetního a fakturace je všechno vedeno centrálně přes TOP 09. Veškeré výdaje na kampaň jsou tedy zaznamenány na transparentním účtu strany

5)    Transparentní výdaje na kampaň

Zveřejňujete strukturu vašich výdajů v kampani (náklady na administrativní zázemí, billboardy, inzerci v tištěných a on-line médiích, náklady na vytvoření spotu/klipů, případně reklamních předmětů, zajištění předvolebních setkání s voliči, služby PR/konzultačních firem,…apod.)? Kde jsou tyto informace dostupné?

Jak již bylo zmíněno výše, veškeré výdaje jsou realizovány přes celostátní transparentní účet.

6)    Přehledné předvolební akce

Zveřejňujete průběžně na svém webu seznam všech připravovaných i konaných veřejných akcí pořádaných v rámci předvolební kampaně (setkání s voliči, debaty, kulturní akce, apod.)?

Ano. A to nejenom na našem webu, ale i Facebooku. https://www.facebook.com/pages/TOP-09-Liberec/136711689699598?fref=ts

7)    Volební tým a dobrovolníci v kampani

Jaké je složení vašeho volebního týmu s uvedením rolí jednotlivých členů v kampani (včetně poradců) a kolik dobrovolníků je zapojených ve vaší kampani? Kde jsou tyto informace dohledatelné?

Volební tým TOP 09 v Liberci je složen z kandidátů a dobrovolníků. Všichni se mají možnost s námi setkat každé pondělí od 18:00 v krajské kanceláři.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme