27. 8. 2019

Máme či nemáme tady klimatickou změnu? Myslím tím přímo v Liberci, na naší zahradě a v našem okolí.

Většina lidí si řekne, že ne, ale opak je pravdou. Klimatická změna nejenomže zasahuje naše životy, ale máme především zodpovědnost za její vznik a hlavně její následky.

Jsem poměrně velmi zklamán z přístupu většiny komunálních politiků k aktivitě některých občanů se klimatickou změnou zabývat na místní úrovni.

Máme problém a musíme jej řešit.

Je škoda, že mezi námi politiky není nikdo, kdo by řešení této problematiky chtěl aktivně prosazovat ve svém osobním profilu a nebo v programu své strany. Je a bude to potřeba.

Žijeme ve světě, kde se činy jednoho zcela jednoznačně odrážejí v kvalitě života druhého. Nemůžeme se zbavit odpovědnosti tím, že problematiku nebudeme řešit a zavírat před ní oči.

Např. v Liberci existuje skupina aktivních občanů, kteří chtějí spolupracovat na vytváření opatření a pravidel, která klimatu pomohou nebo alespoň zmírní dopady našich činností na jeho změnu.

Jsou to aktivisté (v tomto případě v dobrém slova smyslu) a snaží se vytvořit tlak na politiky, kteří zatím moc nechtějí chápat, že je to důležité téma, že je to vlastně životně důležité téma.

Politický boj o to, kdo z politiků si téma „uzme“ a mediálně ho vytěží už začal a je škoda, že o samotnou klimatickou změnu v něm moc nepůjde. Jde o body u voličů, o články v novinách a o silná prohlášení před žasnoucími davy.

Klimatická změna nepotřebuje reklamní kampaň, protože dříve nebo později se každému z nás nějak ukáže a on pocítí její dopady.

Klimatická změna potřebuje především aktivní lidi (tedy i politiky), kteří na řešení jejich příčin a dopadů budou chtít pracovat.

Sami aktivisté by měli velmi pečlivě vážit svoji spolupráci s politiky v jakémkoliv formátu s tím, aby se vyhnuli spojením, kde jde politikům o reklamu a zviditelnění, ale v hlavách jim proudí myšlenky na to jak aktivisty odstavit mimo rozhodovací procesy. V mlýnských kolech systémových opatření (např. komise a výbory) s převahou politiků nad aktivisty nakonec dojde, i přes líbivá prohlášení, k utlačení prvotních cílů.

Aktivisté jsou dnes ve výhodě – je to jejich téma a ještě nikdo jim ho, zatím, nemůže odcizit.

Mají příležitost, dobré nápady, chuť pracovat a jednu ohromnou výhodu – můžou se rozhodnout s kým a jak spolupracovat.

Klimatická změna je tu, můžeme přispět k její nápravě, ale pokud se tak má stát nemůžeme plýtvat časem ani prostředky.

Přeji libereckým RODIČŮM ZA KLIMA pevné nervy, zdravý rozum a schopnost vybrat si partnery a pracovní formáty, které jejich aktivity podpoří a ne udusí.

ZDENĚK CHMELÍK, TOP 09 LIBEREC

Osobnosti: Zdeněk Chmelík