22. 10. 2019

TOP 09, KDU-ČSL a SLK. Spojení na jedné kandidátce a úspěch v komunálních volbách v Liberci nám umožnili podílet se na vládnutí v pátém největším městě České republiky.

I přes počáteční obavy z naší spolupráce se „Starosty“ mohu po roce fungování pouze konstatovat, že lepší už to snad ani nemůže být.

Často jsem tázán, jak spolupráce vlastně probíhá a jestli nejsme pouze ozdobou na kabátě SLK. No a já musím odpovědět, že nejsme. Zástupci TOP 09 jsou vidět a slyšet jak při práci v Zastupitelstvu, tak i v dozorčích radách a na výborech. Prosazování programu, který byl součástí našeho vstupu na kandidátku SLK se daří plnit.

I po roce fungování našeho zastupitelského klubu se stále jedná o skupinu inteligentních lidí, kteří se snaží najít řešení všech problémů, které sebou správa města přináší. Nikdo není k ničemu nucen, přemlouván anebo jakkoliv naváděn. Jsou ctěny demokratické principy a o každé věci a každém návrhu se diskutuje až do nalezení shody nebo většiny.

Za uplynulý rok jsem se nesetkal s problémem, který bychom společnou prací nedokázali vyřešit nebo nalézt cestu k jeho vyřešení.

Společná vládnoucí koalice s ANO a ODS je již sice trochu obohacena o kompromisy, ale ty jsou v koaličním modelu prostě nutné, a patří k němu.

Co se nám tedy za uplynulý rok podařilo?

V segmentech dopravy a parkování, které byly volební doménou Zdeňka Chmelíka je v současné době rozpracován projekt parkovacího domu u nádraží včetně stavby nového autobusového terminálu.

Součástí stavby Centra urgentní medicíny v Liberci bude i parkovací dům, který obslouží návštěvníky a pacienty nemocnice v mnohem větším rozsahu, než jsou stávající plochy pro parkování v okolí nemocnice.

Připravujeme projekt parkovacího domu u ZOO, který odlehčí v návštěvnické sezóně obyvatelům přilehlých čtvrtí.

Dokončili jsme projekt inteligentního řízení parkování, který naviguje obyvatele i návštěvníky města na konkrétní volné parkovací plochy nebo do parkovacích domů.

Rozšiřujeme projekt růžových kol navýšením jejich počtu v ulicích, táhneme k úspěšné realizaci komunikaci Nová Pastýřská v podobě, která umožní cyklodopravu a pěší provoz včetně výsadby stromů.

Abychom nepředstavovali jenom naše úspěchy je potřeba si přiznat, že je mnoho věcí, které se nepodařili a je nutno na nich nadále pracovat a hledat cesty (tedy především peníze a koaliční shodu) na jejich realizaci.

Z mého pohledu jako nováčka na liberecké radnici je ohlédnutí za uplynulým rokem pozitivní a určitě nejsem z fungování klubu ani koalice zklamán. Jistě by mohly být věci lepší, ale s ohledem na různé lidské a politické názory všech aktérů se vlastně jedná o úspěšnou spolupráci.

A pokud mám některým stranám něco vytknout nebude to určitě pracovitost. Tady je nasazení obrovské a jsem až sám překvapen jaké objemy práce a vědomostí jsou všichni zúčastnění schopni zvládnout.

Pokud mě něco opravdu trápí je to podíl zákulisních hráčů v některých stranách, kteří se snaží ovlivňovat a měnit rozhodnutí, která jsou ku prospěchu města a jeho občanů. V tomto ohledu patřím spíše k idealistům, kteří jsou přesvědčeni, že to nakonec zvládneme i bez nich.

Zdeněk Chmelík, liberecký zastupitel a předseda RO TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme