20. 6. 2018

Udělat dobrou přednášku dá hodně práce. Vybrat dobré téma dá hodně úsilí. Vybrat na přednášku dobré lidi je o štěstí. Nicméně vše se podařilo na jedničku a povídání místostarosty Písku Josefa Knota a profesora libereckého gymnázia Pavla Taibra bylo velmi zajímavé.

Vědomosti publika byly rozšířeny nejenom o živé příklady aplikací chytrých technologií, ale byly nám představeny i vize a plány do budoucna.

Přes značnou účast diváků je trochu škoda, že tato problematika není dostatečně zajímavá i pro lidi středního nebo staršího věku, protože i jim by mělo chytré město poskytovat výhody a větší komfort života.

V podstatě jsme se dozvěděli o dvou hlavních problémech, které by měli chytré technologie řešit. Především jde o zlepšení života obyvatel města. Tedy zlepšení MHD, řízení dopravy, dopravy v klidu - parkování, nakládání s odpady a mnoha dalších věcí. 

S ohledem na správu města je nedílnou součástí chytrého města práce s energiemi v souvislosti s provozem města – jde o to využívat moderních technologií na úspory ve vytápění/chlazení, distribuci energií, vytváření nových zdrojů a komunikačních sítí.
Velmi zajímavě hovořil p. Knot o metodě EPC, která umožňuje snížení energetické náročnosti budov bez potřeby investice ze strany zadavatele (tedy města).

Pro Liberec je většina věcí z této přednášky velkou výzvou a pokud chceme být moderním městem a místem kde bude chtít žít stále více lidí, musíme prvky SmartCity začít postupně implementovat.

Celou debatu velmi profesionálně řídili Anna Urbanová a Vojta Miler z libereckého TOP týmu a patří jim velké poděkování za perfektně připravenou akci.

Zdroj: Facebook Chytré město, chytří lidé

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme