To chce klid a nohy v teple... mohl by si ledaskdo říci, až dočte tento text. Jenže to už bude vědet, že s teplem to bude v Liberci všelijaké.

Kdo je v Liberci připojen na systém centrálního zásobování teplem, tedy na naši Teplárnu, platí za teplo nejvíc z celé republiky. Vlastně platil – po podepsání nových smluv to bude všechno jinak. Úplně. Do věci se totiž konečně vložila radnice a  snížení ceny tepla pro své občany vyjednala. Bohužel nás to bude stát dost peněz, ať se ohříváme z Teplárny, nebo ne.

Dáme, co máme

Říjnové zastupitelstvo schválilo usnesení, podle kterého budou mít od letoška odběratelé tepla z Teplárny teplo levnější o 3 %, pokud uzavřou s Teplárnou smlouvu na rok, a o 14,5 %, pokud uzavřou smlouvu na 5 let. Jak to Zplano dokázalo? Město doposud vlastnilo část teplárenské infrastruktury a rozvodů, které Teplárna využívala pro distribuci tepla domácnostem a platila za to městu nájem. Nijak malý, šlo o přibližně 10 milionů korun ročně. Další část infrastruktury – rozumějte například potrubí – měla společnost Energie Holding (což je většinový vlastník Teplárny), která ji rovněž pronajímala. Vedení města se dohodlo s většinovým akcionářem na tom, že se tohoto majetku vzdají ve prospěch Teplárny. Přestanou vybírat nájem, a tím se konečná cena za teplo sníží.

Co je na tom špatného? Město se zbavilo nejen 10 milionů ročně za pronájem zmíněné infrastruktury. Ztratilo také zásadní vliv na dění v Teplárně, v níž vlastní jen 30% podíl. A zbavilo se svého majetku za mlhavý příslib nižších cen.

Zvýšený pokles, nebo snížený nárůst?

Proč mlhavý, když ceny tepla letos skutečně klesly? Tedy těm, kteří přistoupili na nové smlouvy, roční nebo pětileté. Že jde jen o habaďůru, pochopilo rychle Stavební bytové družstvo Sever, které zaslalo podnět Energetickému regulačnímu úřadu. Médiím pak poslalo dopis, z kterého vybíráme: „Je zde totiž napsáno (v příloze nové smlouvy s Teplárnou), že cena uvedená v kupní smlouvě je pouze cenou předběžnou... Po ukončení a uzavření regulovaného roku provádí Dodavatel výslednou kalkulaci ceny. Ta obsahuje skutečné ekonomicky oprávněné náklady, přiměřený zisk, DPH a skutečné množství dodané tepelné energie v regulovaném roce.

Co z toho vyplývá? Že odběratel má sice jistotu, že obdrží 14,5% slevu z ceny tepla, ale bohužel neví, jak vysoká tato cena bude. Vzhledem k tomu, že podepisujeme smlouvu na pět let, je možné, že na konci tohoto období bude poskytována 14,5% sleva z ceny přesahující 1.000 Kč/GJ!“

Zahřívací kolo

Shrnuto a podtrženo, město se zbavilo svého majetku, zbavilo se i peněz z pronájmu infrastruktury, a za to nemá vůbec nic. Až si na konci roku Teplárna zkalkuluje ceny, do kterých zohlední i svůj „přiměřený zisk“, možná to mnohé obyvatele Liberce na chvíli rozžhaví do běla. Koho z vedení města ale tato velká přihrávka Teplárně doopravdy zahřeje?

Přílohy
PDF Občasník I NÁŠ LIBEREC č. 2.pdf (4.7 MB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme