Chmelík (TOP 09): Co čekáte od městské hromadné dopravy?

6. 9. 2018
Někteří ji využívají, někteří se jí vyhýbají, skoro všichni na ni nadávají. Co vlastně čekáme od městské hromadné dopravy? Co se má změnit, abyste místo do auta sedli do autobusu nebo tramvaje?
 
Nečekejte jednoduché univerzální řešení, nevěřte laciným slibům. Nové zastupitelstvo se musí shodnout jak na celkové koncepci, tak na řadě dílčích kroků. Ty bude potřeba postupně uvést do života a - to bude pro politiky úkol nejtěžší - uvažovat nad změnami i v horizontu dalších volebních období. Jde o dlouhodobou koncepci modernizace MHD (bez ohledu na současný stav DPMLJ, který je postižen korupční kauzou).
 
Čím tedy pojedeme? Tramvají?
-        Tramvajovou dopravu je nutné modernizovat v jejím stávajícím rozsahu, tj. obnovovat postupně trať v Liberci i trať do Jablonce nad Nisou.
-        Výhledově je potřeba pracovat na projektu nové tramvajové tratě do Rochlic a pečlivě zvažovat trasu kudy nové koleje povedou, protože správně zvoleným vedením trati můžeme značně ulehčit autobusové i osobní dopravě v centru a přilehlých čtvrtích.
 
Nebo autobusem?
-        Linky už neodrážejí potřeby cestujících a dostupnost cílových bodů. Hvězdicové uspořádání autobusové dopravy přes terminál ve Fugnerově ulici bylo dříve jistě efektivní, ale dnes je spíše zdrojem potíží a zdržení. Proto je nutné zvládnout zásadní rekonstrukci jednotlivých linek.
-        Je nutné spojit terminál MHD s krajskou nemocnicí. Vytvoříme autobusovou linku, která zajistí dopravu do nemocnice tak, aby cestující (často nemocní a „bolaví“) nemuseli do nemocnice přicházet pěšky.
-        Je nutné vytvořit okružní linky kolem centra Liberce. Proč dnes musíme z Ostašova do Globusu cestovat hodinu, když by to šlo za sedm minut? Stejně jako do Pavlovic, do Ruprechtic, atd… V každé čtvrti Liberce by obyvatelé určitě uvítali, aby bylo přímé spojení nejenom do centra, ale i do okolních čtvrtí, obchodních center a průmyslových podniků.
-        „bedřichovskou“ linku č. 18 začleníme do libereckého tarifu. Chceme tuto linku navázat na parkovací dům vybudovaný na autobusovém nádraží, který by měl mít status P+R parkoviště. Zaplacením parkovného zároveň vznikne nárok na bezplatnou (zlevněnou) přepravu MHD.
 
MHD v Liberci se musí celkově zatraktivnit a zrychlit tak, abychom v ní chtěli cestovat všichni. Nechceme zakazovat cestování auty, chceme přesvědčit obyvatele Liberce, že cestovat MHD je levné, rychlé a čisté.

Naše priority chceme po volbách prosazovat společně se Starosty a KDU-ČSL. Proč jdeme společně? Zajímá vás to? Podívejte se sem.

Zdeněk Chmelík, kandidát TOP 09 na společné kandidátce Starostů

Galerie
Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme