Česká republika a Evropa bude mít takové vůdce, které si zaslouží

9. 2. 2016

Současná politická situace v Evropě je natolik vychýlená "uprchlickou vlnou", že nelze vyloučit výrazné změny v mocenských strukturách v řadě zemí, naši nevyjímaje. Lze předpokládat, že k těmto změnám dojde v rámci demokratických pravidel - ve volbách, které dají prostor hlasu lidu - široké veřejnosti. Je-li téma pro populisty dostatečně silné a výbušné, umí ho využít. Na oslabení, případně rozpadu silné Evropy s 500mil. obyvatel má enormní zájem náš starý známý bratr na východě, kterému je jasné, že se jinak než po zádech Evropy ze své staleté mizérie nevyhrabe. Proto je z jeho strany finanční podpora určitých politických stran v Evropě tak štědrá.

Situace nemá jednoduchá, krátká ani chytrá řešení. Česká republika a Evropa bude mít takové vůdce, které si zaslouží, tzn. které si národ zvolí. Nic nového pod sluncem. Vše již v historii bylo. Generace Evropanů, které zažily těch 70 let míru, a vznik nových křehkých demokracií si může říct: "Stálo to za to".

A dodejme - ještě pořád je to stále na nás. Jenom si nejsem jist, zda právě proto mám být optimista.

Jan Marušiak, primář cévní chirurgie KNL

Osobnosti: Jan Marušiak