29. 6. 2023

Tisíckrát omílané téma rekonstrukce libereckého bazénu se dnes dostává na pořad Zastupitelstva a uvidíme, jak koalice dokáže držet pospolu a udržet volební sliby a konzistenci svého politického rozhodnutí.

Kauza libereckého bazénu netrvá totiž pár let, ale táhne se libereckou politikou již skoro deset let.
V dnešní době bohaté na vymezování se vůči všemu, kdy jakékoliv mediálně vděčné téma okamžitě zvedne vlnu pokusů vytřískat z čehokoliv politické body se bazén v Liberci stává červeným hadrem, který má vyburcovat voliče. Oprávněně se ptám jaké?

Strany současné koalice se před volbami hlásily k vyřešení problému, a to i za cenu vyšších výdajů. Prostě plán zněl jasně a volič o něm věděl předem. Jenže volič dnes žije v jakési schizofrenní poloze, a i přes volbu politického subjektu s jasným volebním programem je nakonec s tímto nespokojen a odmítači jej dokáží přesvědčit o jeho špatné volbě.

Jak jinak si vysvětlit, že několik málo opozičních zastupitelů (a opravdu nemluvím o zastupitelích SPD, které jsme naposledy viděli na volebních plakátech a neslyšeli jsme je nikdy) vyvolá takovou vlnu diskuzí o tom, co většina voličů volila jako programovou náplň preferovaných politiků?

Politiky jsme si zvolili, a ti uskutečňovali rozhodnutí a naplňovali program. A tak se i stalo. Politici rozhodli a splnili svůj slib. Doba pro kritiku skončila a je potřeba napnout síly, aby se splněné sliby proměnily v reálný provozuschopný bazén, který svojí životností předčí ten současný.

Já osobně jsem byl dlouhodobým kritikem nastoupené cesty komplexní rekonstrukce, ale moje kritika měla vézt k nějakým výsledkům v podobě změn v myšlení mých kolegů. Měl jsem potřebu se vyjadřovat, ale nikoliv znehodnocovat finální rozhodnutí.

V politice totiž platí, že výsledek je málokdy přáním jedince nebo jen jedné politické strany. Jde vždy o kompromis. Ovšem nikoliv technický, ale pouze obsahový.

Smutné je, že existuje strana, která se svým neukotvením pohybuje sice ve slibech, ale také v jejich nedodržování na hranici důvěryhodnosti, což ji moc neodděluje od chování jejího majitele.

Doba na sochání výsledku musí být vždy následována dobou, kdy ti, co sochali spojí síly a výsledek podpoří a pokusí se zrealizovat.

Věřím, že koalice nakonec rozhodne jednotně a splní svou povinnost stát si za svým programem.

Opozice musí dostat příležitost se vyjádřit, ale je škoda, že se více neotevřel dialog pro nalezení společného cíle napříč celým zastupitelstvem. U největšího projektu v dějinách Liberce bych si to moc přál. A dokonce jsem osobně přesvědčen, že k tomu byl prostor i nástroje.

Jako pasivní bývalý politik si přeji nejenom to, aby dnes vše prošlo a už se konečně něco spustilo, ale aby liberečtí aktivní politici za 2,5 roku přestřihli pásku u vchodu perfektního, funkčního a dlouho sloužícího bazénu.

Zdeněk Chmelík, předseda KO TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme