31. 3. 2011

Zástupci majoritního akcionáře MVV Energie CZ a.s. na středeční řádné valné hromadě společnosti Jablonecká teplárenská a realitní, a.s. s překvapením nadzdvihovali obočí z nového přístupu zástupců minoritního akcionáře města Jablonec nad Nisou k tomuto každoročnímu aktu. Místo tradičně formálně zúřadovaného jednohodinového zasedání se jednání valné hromady protáhlo téměř na 4 hodiny. Důvodem byl důslednější zájem ze strany minoritního akcionáře na poskytnutí podrobnějších informací o hospodaření společnosti JTR za uplynulé účetní období.

Po několikaletém pravidelném dosahovaném zisku výši cca 30mil. Kč, který byl bezprostředně rozdělován do výplaty dividendy obou akcionářům, byla za uplynulé účetní období zaznamenána ztráta ve výši 3.9 mil. Kč. Příčinou ztráty je tvorba mimořádných opravných položek na zařízení výrobny Rýnovice, kde se v budoucnu předpokládá její odstavení z provozu. Změnu přístupu města a požadavek na využití svých akcionářských práv v JTR požadoval na zasedání městského zastupitelstva 24.3. zastupitel J. Kraus (TOP 09) s tím, že pozornost minoritního akcionáře by měla být zaměřena především na kontrolu vzájemných obchodních vztahů mezi JTR a jejím majoritním akcionářem MVV Energie CZ a.s., které se každoročně pohybují ve výši řádově jednotek milionů korun, a dále na různé investiční aktivity JTR v oblasti CZT, které mohou mít další vliv na růst již tak vysoké ceny tepla.

Odpovídání na tyto otázky a diskuse o těchto tématech byla příčinou časového průtahu valné hromady a je předpokládáno, že tyto záležitosti budou předmětem zájmu a kontroly i ze strany nově zvolených zástupců města v orgánech JTR (M.Vele - ODS) jako místopředseda představenstva a B. Pospíšil (ODS), jako člen dozorčí rady). Zároveň byl dohodnut další dialog především v otázce budoucích investic do CZT. Zde však musí současná politická reprezentace najít v co nejbližší době shodu k budoucímu přístupu CZT. O vysoké ceně tepla z CZT a výstavbě individuálních zdrojů bylo již popsáno mnohé a bylo to zároveň jedno z hlavních témat předvolebního zápolení v komunálních volbách. Sto dní ochranné lhůty vládnutí nové dvoukoalice již uplynulo, a tak je potřeba téma teplárenství opět oživit a hledat reálná řešení dnes velmi složitého stavu.

 

Ing. Jaroslav Kraus, zastupitel Jablonce nad Nisou

TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme