13. 10. 2010

V Jablonci je připravován projekt přestavby areálu letního kina, jehož podstatou je využít tento prostor pro jakési uzavřené dětské hřiště, s tím že stávající kino by se zbouralo a postavilo by se v rohu areálu nové, menší. Výhodou tohoto řešení by mělo být modernější zařízení letního kina a zároveň vybudování hlídaného uzavřeného dětského hřiště.


Kolik nás to bude v budoucnu stát

Vize je to jistě pěkná, ale mám pocit, že autoři nápadu v této věci nedohlédli dostatečně daleko a nezvážili všechna možná řešení. Jablonec v posledních letech hospodaří se ztrátou, která je dána na
jedné straně splatností úvěrů z minulosti a na straně druhé občas ne zcela uvážených investic do městského majetku. Řeší se jen to, aby v Jablonci byla krásná hřiště, krásné výstaviště a jiná zařízení.

Ale už se nepočítá s tím, že o tyto prostory bude potřeba se v budoucnu starat a jejich správa bude stát také nemalé prostředky. Otázkou tedy je, zda opravdu potřebujeme moderní prolézačky na každém rohu a pokud dojdeme k závěru, že by se mělo s areálem letního kina něco dělat, tak zda by se vynaložené prostředky nedaly využít efektivněji.

Hlad po oploceném hřišti

Podle Martiny Šípkové z mateřského centra Jablíčko "je v Jablonci "hlad" po dětském hřišti, které bude oplocené, bezpečné a kam nebude chodit mládež s cigaretou nebo za účelem zdobit prolézačky graffiti." Ptám se tedy, zda by nebylo pro tyto účely efektivnější a rozumnější využívat více areály jabloneckých školek, které jsou oplocené a je v nich kompletní zázemí. Finance by se tak daly využít na opravy a zlepšení těchto hřišť, které by byly alespoň více využívány.

Zkrátka: k čemu mít hřiště, která jsou využívána pouze dopoledne a z kraje odpoledne a pak hřiště využívané naopak hlavně v odpoledních až podvečerních hodinách. Zpřístupněme tedy raději areály školek. Bude to levnější, efektivnější a v neposlední řadě jich je v Jablonci více, takže maminky s dětmi nebudou muset cestovat do centra. Pro akce většího rozsahu (Masopust, zimní slavnosti), které by se nevešly do areálu školky je možné více využívat parků, například Tyršovy sady.


Co s letním kinem

Letní kino se stává postupně unikátem a byla by škoda, aby v Jablonci zaniklo. Je však potřeba s ním začít něco dělat, neboť stávající objekt chátrá a zastarává i technologicky. Daleko levnějším a do budoucna i efektivnějším a provozně úspornějším řešením, než výstavba nového kina se zázemím ve stávajícím areálu, by bylo upravit letní scénu v areálu Eurocentra, kde by de facto stačilo vybudovat promítací kabinu a pevné ozvučení letní scény dle nároků moderního diváka.

Odpadly by starosti s výstavbou a především údržbou zázemí letního kina, neboť veškeré zázemí by bylo společné s kinem Junior. Vznikla by tak i možnost v případě náhlé změny počasí přesunout promítání během krátké chvíle do vnitřních prostor kina Junior. Letní scéna by tak získala další smysluplné využití a zároveň i další možnosti použití. Promítací technologie by pak mohla být využita například i při divadelních představeních, slavnostních ceremoniálech či přednáškách.


Jak využít současný areál

Toto řešení by zcela uvolnilo současný areál letního kina. V úvahách o jeho dalších úpravách bych především mělo na mysli pravidlo, že méně je často více. Tedy jako rozumné řešení se mi zdá, otevřít tento areál lidem k volnému využití, jako přírodní lesopark, kde by po menších úpravách snad i mohl zůstat stávající amfiteátr pro volné využití.


Závěr

Tato řešení by pomohla ušetřit několik milionů korun v případě jednorázového výdaje na přestavbu areálu současného letního kina a další statisíce ročně na výdajích na správu. Vedle toho by díky tomuto řešení došlo k dalším vylepšením, které původní projekt neřešil, tedy investice do areálů mateřských škol, větší možnosti využití letní scény a další oživení samotného centra Jablonce.


Petr Mikula

Kandidát TOP 09 do městského zastupitelstva v Jablonci nad Nisou

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme