Členové TOP 09 na zasedání KHK Liberec, dne 23.2.2010

24. 2. 2010

Dne 23.2.2010 od 14:45 proběhlo jednání členů KHK(Krajské hospodářské komory) za účasti předsedy ODS Ing. Mirka Topolánka. Tohoto jednání se zúčastnili významní představitelé KHK, společenského a obchodního života Libereckého kraje.

Všichni tito přítomní hosté čekali od předsedy „nejsilnější" parlamentní strany ODS představení vizí pro podporu podnikání a nastínění kroků k překonání hospodářské recese. Plánovaný čas jednání samozřejmě nemohl stačit na představení programu ODS, nicméně všichni očekávali alespoň „něco".
Když mne kolega z jablonecké TOP09 oslovil, zda-li bych ho na toto jednání doprovodil, velmi rád jsem pozvání přijal. Není přeci nic lepšího, než vidět naše konkurenty z politického kolbiště v akci, a něčemu, coby politický amatér, se přiučit.

Příchod předsedy ODS byl opravdu skvělý. Na minutu přesně, ve skvěle padnoucím obleku a řekl bych v ručně šitých botách, to se moc nevidí.... Přesně tak, jak dnes ráno ohodnotila styl oblékání politiků naše média - na jedničku. Ano, v tomto se opravdu mám co učit. Vzhledem k na poslední chvíli zajištěné účasti jsem si neoholený, v riflích a tričku, připadal jako chudý příbuzný..., vůbec ne jako politický konkurent.

Předseda ODS nás poté, co se přesvědčil, že je opravdu v Liberci, zahltil rozpočtovými miliardami a stamiliony, o kterých by zřejmě mohl vést přednášku, monolog chcete-li, po celou plánovanou besedu. Nebýt předsedy představenstva největší české, prozatím stále prosperující, sklářské firmy, zřejmě by asi nedošlo ani k diskusi. Předseda ODS, potěšen, že tuto firmu zná, neb má doma 2 lustry této značky, doporučil tomuto svému dosavadnímu příznivci přestěhování firmy do Brazílie na místo vládní podpory vývozu. Ano firma by tím jistě vydělala, ale co s dalšími tisíci nezaměstnaných v našem regionu? Ztohoto arogantního přístupu byli zaskočeni všichni přítomní, včetně mne.

Jaké jsem si odnesl poučení pro svou další práci? Ponaučení bylo jednoduché. Stávající politická reprezentace není schopna pomoci podnikatelům, živnostníkům a zaměstnancům v době dnešní hospodářské recese z důvodu dlouhodobého odtržení od reálného života. Opět jsem si potvrdil, že pouze náš společný osobní přístup k řešení regionálních problémů může přinést konkrétní ovoce.

TOP 09 v rámci Libereckého kraje již před měsícem ustanovila odborné pracovní skupiny pro oblasti :

• Sociální politika a zaměstnanost
  • Místní samospráva
  • Místní rozvoj
  • Životní prostředí
  • Zdravotnictví
  • Vzdělání, kultura a sport
  • Energetika
  • Doprava

Práce v těchto odborných skupinách je otevřena široké veřejnosti a není omezena stranickou příslušností. Jde nám o nalezení řešení, nikoli o politikaření a kupčení co za co... V této chvíli se sice věnujeme vnitrostranické diskusi ohledně „dopilování" volebního programu TOP09, ale příští týden již opět zasedneme a budeme řešit palčivé problémy našeho libereckého kraje.

Pokud o práci v těchto odborných komisích máte zájem, neváhejte a kontaktujte garanta za práci těchto odborných komisí libereckého kraje. Garantem za práci těchto komisí je autor tohoto komentáře - Petr Pošmourný, předseda RV Jablonec nad Nisou - petr.posmourny@lib.top09.cz.