Bašus: Pro mě, za mě si zaparkujte třeba na komín

25. 10. 2023

V jabloneckém Mšeně se nedávno objevily cedule zákazu parkování v zimním období za sněhu na vozovce. Vysvětlení - auta údržby nemohou projet. Vcelku jasný argument, který má ovšem jedno velké ALE. Jak jsem zjistil u technických služeb, tak z komunikací u panelových domů odstraňují sníh menšími vozy tzv. multikárami, které hravě projedou. Když jsme v našem SVJ řešili požadavek na odklízení sněhu z chodníků, tak jsme dospěli k závěru, že než abychom museli přeparkovat auta, která částečně na chodníku stojí, tak si raději budeme vyhazovat sníh sami a technické služby s tím nebudeme zatěžovat.

Nevím, jestli jsme úplně reprezentativní vzorek z celého sídliště, ale rozhodně vnímáme parkování jako největší bolavou patu, která se dosud nejen ve Mšeně ale v celém Jablonci řádně nevyřešila. Celé Mšeno má zhruba deset tisíc obyvatel, kteří jsou vtěsnáni do 7 a více panelových domů z dob, kdy se vycházelo z faktu, že každá třetí rodina má auto. To se dneska změnilo. Město na jednu stranu řeší, že se nesmí parkovat tam a tam a tím pádem zbývá jediné, že se parkuje na místa, která tomu úplně nepřísluší. Například zelené plochy. Snad se město přestane bát investic a začne centralizovat parkovací plochy např. do budovy bývalé Perly vedle Kauflandu nebo objekt bývalé čokoládovny. Pak budeme mít dost místa na dětská hřiště, parky, aleje, které určitě oživý šeď betonu a to nejen kolem přehrady. Dále, stále máme v Jablonci spoustu uzavírek. Už vidím tu apokalypsu, až ráno po napadnutí sněhu, všichni nasednou do svých aut a pojedou jenom přeparkovat. Nepotřebují jet do práce, k lékaři atd. Jenom na jiné parkovací místo. Tak snad ho najdou.

Nyní bych tedy na základě stávajícího stavu posílil službu městské policie, protože bude-li Ladovská zima nebo jestli přijde El-Niňo, čekejme fronty pokutovaných až ke kostelu na Horním náměstí, kteří přijdou na přepážku městské policie zaplatit lísteček umístěný za stěračem. Podle odhadu jich bude cca 200, protože o tolik v době sněhu na vozovce přijde Mšeno o parkovacích míst.

Ondřej Bašus, předseda RV TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Osobnosti: Ondřej Bašus
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme