Rozhovor s Jiřím Kočandrlem pro zpravodajský portál PRAVÝ ZASTUPITEL, o.s.

18. 4. 2012

Téma: Pravicová vláda s levicovým řešením?

1) Jak hodnotíte reformy, především v oblasti daní, s kterými nyní přichází česká vláda?

Připravované daňové reformy jsou jen nutnou reakcí na současný vývoj hospodářské situace. Cílem je zastavit další prohlubování schodků veřejných rozpočtů. Z tohoto důvodu je považuji nejen za správné, ale i potřebné.

2) Domníváte se, že vláda Petra Nečase postupuje dobře? Že kroky, které podniká, jsou cestou k nápravě situace v České republice?

Ty kroky vychází z politického kompromisu a je mi jasné, že se dotknou nás všech. I když se jedná o nepopulární opatření, které nikomu nečiní radost, jiné řešení podle mého není.

3) Jedná, podle Vašeho názoru, vláda v souladu s myšlenkami „pravice“, tedy jedná se o pravicové reformy?

Vláda provádí hlavně odpovědné reformy, není to o žádné politické myšlence, ale o způsobu řešení stavu státních financí. Není možné si do nekonečna žít nad poměry bez ohledu na to, co zde zanecháme budoucím generacím.

4) Kde jsou podle Vás největší slabiny současných reforem?

I přes všechna navrhovaná opatření nemůžeme stále hovořit o snižování zadlužení státu a vyrovnaných rozpočtech. Státní rozpočet totiž počítá se schodkem 105 miliard korun. Což znamená, že pokud bychom k reformám nepřistoupili, schodek státního rozpočtu by jen v letošním roce přesáhl 200 miliard korun.

5) Jaké kroky/opatření v řešení, která navrhuje současná vláda, postrádáte?

Chybí prorůstová opatření. Bylo jasné, že nemohou být součástí opatření úsporných o kterých dnes hovoříme, nicméně očekávám, že tyto budou brzy následovat.

6) Ztotožňujete se s reformami této vlády?

Mají mou plnou podporu.


Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme