14. 2. 2024

Evropská unie je jako manželství. Když se dva lidé vezmou, slibují si navzájem lásku, věrnost a spolupráci. Mají společné cíle, hodnoty a zájmy. Ale časem se může stát, že se jejich vztah ochladí, že se objeví neshody, konflikty a krize. Někdy se dokonce může stát, že jeden z partnerů řekne: “Tohle už nejde, já končím, chci rozvod!”

Něco podobného se stalo v Evropské unii, když Spojené království rozhodlo, že už nechce být součástí evropské rodiny. Po dlouhém a složitém vyjednávání se nakonec dohodlo na podmínkách rozchodu, který se uskutečnil 31. ledna 2020. Byl to historický a smutný okamžik, když se britská vlajka spustila z budovy Evropské rady v Bruselu. Byl to konec jedné éry, když se Evropská unie zmenšila o 66 milionů obyvatel a o jednu z největších ekonomik světa.

Ale co zbylí členové Evropské unie? Jsou spokojení se svým manželstvím? Mají stále stejnou lásku, věrnost a spolupráci? Nebo se také cítí frustrovaní, zklamaní a odcizení? Jak se vyrovnávají s problémy, které jim přináší současná doba? Jak se staví k výzvám, které je čekají v budoucnosti?

Evropská unie není dokonalá. Má své chyby, slabiny a nedostatky. Někdy se zdá, že je příliš byrokratická, neefektivní a nedemokratická. Někdy se zdá, že je příliš rozdílná, rozpolcená a nesoudržná. Někdy se zdá, že je příliš slabá, závislá a bezmocná.

Ale Evropská unie je také úžasná. Má své přednosti, síly a úspěchy. Přinesla nám mír, prosperitu a solidaritu. Umožnila nám volný pohyb, společný trh a společnou měnu. Poskytla nám práva, svobody a možnosti. Zastupuje nás, chrání nás a podporuje nás.

Evropská unie je naší společnou odpovědností. Je to náš společný projekt, který musíme společně tvořit, rozvíjet a zlepšovat. Je to náš společný domov, který musíme společně obývat, udržovat a chránit. Je to náš společný sen, který musíme společně snít, sdílet a naplňovat.

Evropská unie je naší společnou láskou. A láska se nevzdává. Láska se bojuje. Láska se obnovuje. Láska se prohlubuje. Láska se oslavuje.

Evropská unie je naší společnou budoucností. A budoucnost je v našich rukou. Budoucnost je v našich srdcích. Budoucnost je v našich hlavách. Budoucnost je v našich slovech. Budoucnost je v našich činech.

Evropská unie je naše. A my jsme Evropská unie.

Miloslav Václav, předseda RO TOP 09 Česká Lípa

ZADAVATEL/ZPRACOVATEL: KOALICE ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miloslav Václav
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme