Zrušení dotačních fondů Statutárního města Liberec je ekonomicky nevýhodné!

24. 4. 2013

Rozhodnutí vedení Statutárního města Liberec (SML) pozastavit, ve skutečnosti však zrušit, pro letošní rok dotace z grantových fondů považujeme za velice krátkozraké. Je vedeno jistě chválihodnou snahou šetřit v nelehké ekonomické situaci všude, kde to jen jde, nicméně v tomto případě se jedná o úsporu na nepravém místě.

Peníze rozdělované z fondů SML byly velice dobře investovanými prostředky. Jejich prostřednictvím byly totiž každoročně financovány sportovní, kulturní nebo environmentální aktivity organizovaných občanských iniciativ, které vykonávají velké množství práce za zlomek financí, jež by do nich v opačném případě muselo investovat město, pokud by je chtělo iniciovat "shora". Činnost občanských sdružení, spolků, sportovních a dalších klubů se přitom významným způsobem podílí na celkovém objemu organizovaných volnočasových aktivit mládeže i dospělých. Není pochyb o tom, jak tyto aktivity přispívají k prevenci společensky negativních jevů, jako jsou například drogová závislost nebo obezita populace.

Podpora činnosti spolků a občanských sdružení formou drobných grantů je ze strany SML nevyužívanou a přitom vhodnou alternativou k realizaci velkých investičních akcí a staveb, která za zlomek ceny může přinést mnohem větší efekt. Navíc u projektů iniciovaných "zdola" nebývá problém s provozem a udržitelností. Efekt spolkové činnosti není možná plně viditelný na první pohled, ale dělá město příjemnějším místem pro život.

Místní výbor TOP 09 Liberec

Kontakt a další informace:
Martin Dušek, tel. 724 166 133 (předseda MV TOP 09 Liberec), e-mail: info@lib.top09.cz
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme