× Pojďte do toho s námi.

Zamyšlení nad rozhodnutím Ústavního soudu

7. 2. 2021
V úterý 2. 2. 2021 Ústavní soud rozhodl o systému voleb s tím, že výsledek oznámí ve středu 3. 2. 2021. Po 9. hodině ranní se tak na tiskové konferenci stalo. Soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. S rozhodnutím Ústavního soudu jsem velmi spokojen.

Po vyslechnutí nálezu Ústavního soudu se nejvíce ztrapnili Babiš a Benešová. Premiér Babiš prohlásil, že Ústavní soud ztratil zábrany a aktivně se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi, Pavel Rychetský podle něho není nestranný ústavní soudce. Ministryně spravedlnosti Benešová řekla, že nález Ústavního soudu k volebnímu zákonu je divný, nepůsobí objektivně, nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno.

Z toho vyplývá, že hnutí ANO "tečou nervy", protože se jedná o spravedlivý volební systém. Při současném přepočtu mandátů by poslanců za ANO bylo o 15 méně.

Nejdůležitější bude nastavit spravedlivý mechanismus přerozdělování hlasů.

Z hlediska našeho Libereckého kraje jsem pro přetrvání 14 volebních krajů a spravedlivé poměrné zastoupení zařídit cestou druhého skrutinia. Znamená to, že hlasy, které se nerozdělí v prvním skrutiniu, nepropadnou, ale sečtou se a přepočítají na mandáty. Tento volební systém tady byl v 90. letech minulého století a byl rozhodně spravedlivější než ten, který nyní Ústavní soud oprávněně zrušil.

Věřím, že koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude na celorepublikové úrovni, tak i v našem kraji, velmi úspěšná.

MUDR. MILOŠ REJMONT, PŘEDSEDA RO TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti:
Miloš Rejmont