25. 3. 2021
V posledních dnech se na politické scéně začíná pomalu rozehrávat partie, která rozhodne o výsledku voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Partie je to již od začátku dost tvrdá, nečestná a pro občany státu dost agresivní.
 
Piráti pociťují, jak vypadá úspěch v rozjíždějící se dezinformační kampani proti nim, kterou zajisté nemají na svědomí voliči SPD, Trikolóry a mediálně silného hnutí ANO. Úspěch tohoto uskupení v dnešních dnech se ještě může pod tímto veskrze nespravedlivým a organizovaným tlakem trochu propadnout a zdaleka není rozhodnuto o vítězi voleb.
 
Zatímco se mluví o vítězi voleb, je pro koalici SPOLU poměrně jednoduché pomalu začít tlačit, ze zadních pozic, své programové priority a upevňovat strukturálně i mediálně tuto koalici na politickém trhu.
 
Pomalu se začíná projevovat všeobecná znalost značky SPOLU a hlasy zpochybňující toto spojení pomalu, ale jistě utichají.
 
V minulých dnech se SPOLU velmi intenzivně zapojili do veřejné debaty přes společný ANTICOVID TÝM a v tomto týdnu dokonce zasedal poslanecký klub SPOLU, aby jednotně přistoupil k problematice podpory nouzového stavu.
 
Vše směřuje k předvolební i povolební spolupráci, která musí vyústit v ambici stát se součástí budoucí vlády a svým přístupem přinést do koaličních jednání o složení kabinetu zcela urovnanou a domluvenou velkou část současné středopravé opozice. Prostě výhodou našeho spojení je naše dohoda v předstihu před volbami, která nebude brzdit povolební vyjednávání o vzniku vlády – my jsme již domluveni.
 
Proč tedy SPOLU vzniklo a jaké má priority:
  • sjednocení středopravých stran, které by spolu stejně po volbách spolupracovaly
  • vyhrát volby a porazit ANO
  • dát Česku konečně odbornou a kompetentní vládu
  • vrátit do života jasné, pevné a společné hodnoty (západní orientace, demokracie a lidská práva, podpora lidské podnikavosti a aktivity, sociální a ekologická zodpovědnost)
  • obrovská základna skvělých a zkušených lidí, od komunálu v obcích, přes kraje, až po vedení na národní úrovni (výhoda tradičních stran) = nejsme žádný experiment 
Možná mají mnozí z nás pocit, že jde všechno příliš pomalu, a že je potřeba spěchat s představením programu a podepsáním koaliční dohody, ale já si to už nemyslím (a myslel jsem si to také). Doba je mediálně přeplněná nejenom covidem, ale i dalšími věcmi, které nás trápí více než vznik nějakého nového politického uskupení a jeho program.
 
Zapadají i mnohem důležitější témata jako jsou třeba DĚTI DO ŠKOL (asi není nic důležitějšího) nebo OČKOVÁNÍ.
 
V této mediálně hutné době je možná poměrně prozřetelné neplýtvat silami a nechat si náš těžký kalibr na klidnější dobu, která už, doufám, bude mít vyřešena největší výzvy dnešních dní.
 
Prostě teď je důležité být trochu viděn a pomalu se propisovat do světa kolem nás, ale prosazovat se masivně v guláši současného mediálního světa mi přijde neefektivní. A uskupení SPOLU by mělo být etalonem efektivity a dobře mířené aktivity.
 
Mnohokrát jsem si již vyslechl výtky k neexistenci programu SPOLU a k tomu, že je potřeba nad ním diskutovat a proklamovat ho směrem k občanům. S tímto poměrně souzním, a tak představuji alespoň malou ochutnávku programových bodů, které budou mít jasnou a přehlednou argumentaci včetně návrhů řešení. Jde o nástin našeho programu a určitě tyto jednotlivé body nejsou bez dalších podrobností schopny obsáhnout náš postoj k nim, ale mohou sloužit jako základ pro veřejnou i vnitrostranickou diskuzi o našich prioritách a cestách k jejich naplňování.
 
Programové body:
  • veřejné finance
  • doprava
  • zdravotnictví
  • bezpečnost a zahraniční politika
  • dostupné bydlení
  • zemědělství a rozvoj venkova
  • energetika a životní prostředí
  • rodina a sociální politika
  • vzdělávání, věda, kultura a sport
  • státní správa a digitalizace
  • reforma státu a práva
  • rodina a sociální politika
Věřím, že je mnoho lidí, kteří s koalicí SPOLU souzní a dají nám ve volbách svůj hlas. Dokonce jsem přesvědčen, že čas do voleb ještě posílí naše preference z důvodu ústupu hnutí ANO, ČSSD a KSČM s tím, jak se budou ukazovat jejich kroky nekoncepční, neúčinné a někdy dokonce i škodlivé pro náš stát. V příštích měsících dojde k rozkrývání dalších a dalších zlodějin, dotačních programů, vyvádění peněz ze státu a k veřejné debatě nad chybami, která vláda v době nouzového stavu udělala. My můžeme kritizovat, protože jde o naši opoziční práci a veskrze nelze dělat nic lepšího než na špatnost vlády upozorňovat.
 
Součástí naší kritiky musí být i budoucí řešení „nadrobených“ problémů, což skvěle dělá ANTICOVID TÝM a přinese to volební program.

Zdeněk Chmelík, zastupitel města Liberec a technický ředitel výrobní firmy

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme