Výročí 17. listopadu 1989

15. 11. 2019
Připomínáme si 30 let od Sametové revoluce, kdy v období mezi 17. listopadem a 29. prosincem roku 1989 nastaly politické změny, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na pluralitní demokracii, v oblasti hospodářství plánované ekonomiky na tržní. K urychlení změn přispěl rozpad bývalého Východního bloku a narůstající nespokojenost obyvatelstva s politickou a ekonomickou situací v zemi. Vyjma událostí ze 17. listopadu, kdy byli studenti napadeni Veřejnou bezpečností, nebyla revoluce provázena násilím a během státního převratu nebyl zmařen jediný život, proto se revoluce nazývá Sametová.
Jsem rád, že jsem byl v Praze účastníkem listopadových událostí v roce 1989.

Uplynulo 30 let a svoboda nám opět protéká mezi prsty. Není čas se kochat, co nám z ní ještě zbývá, ale je potřeba se o ni důrazně zasazovat. Není moc důvodů k optimismu.

16. listopadu se sejdeme na Letné, 17. listopadu na náměstích měst a návsích obcí. Musíme dát jasně najevo, že nám to, co se děje, není lhostejné. Společně vyšleme mocným důrazný vzkaz: jsme tady a musí se s námi počítat! Jak jinak oslavit třicáté výročí Sametové revoluce než tak, že společně pozvedneme hlas a znovu se postavíme za demokracii. Budeme opět žádat DEMISI ANDREJE BABIŠE A MARIE BENEŠOVÉ!

Důvody k protestům trvají a přibývají. Stíhání Čapího hnízda bylo sice zastaveno, odůvodnění je však zvláštní a slabé. Obrovský střet zájmů Andreje Babiše trvá. Na obzoru se rýsují nejméně čtyři nové významné hrozby:
1) Možnost odvolání nejvyššího státního zástupce; 2) Slíbená prezidentská abolice pro Andreje Babiše; 3) Zvýšená snaha politicky ovládnout veřejnoprávní média; 4) ČR může kvůli Babišovu střetu zájmů přijít o evropské peníze (finální audity Evropské komise se blíží).

Velké demonstrace jsou důležité a nezbytné, pokud politici zneužívají svou moc a porušují pravidla. Pokud se alespoň trochu nezmění postoje části společnosti, nemohou se změnit ani výsledky voleb a jejich důsledky. A o výsledku příštích voleb se rozhoduje už teď! Bude nadcházející víkend znamenat politický zlom? Už je na čase! Jsem optimistou.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti:
Miloš Rejmont