Vondráček: Předvolební hysterie populisty

29. 9. 2021

Příklon k jakékoliv formě populismu jde ruku v ruce se vzděláním potencionálního voliče. Nikdy nemohu a nebudu rozumět lidem, kteří se ztotožňují v současné době s tak zoufalými, nedůstojnými a doslova vyšinutými výkřiky jakéhokoli populisty. Znám je i kolem sebe. Otevřeně se přiznávají k tomu, že hodnoty typu svobody a demokracie nejsou pro ně příliš důležité.

Skutečné problémy v tomto státě, které nás přivádí do situace, kterou budeme muset v budoucnu řešit i za cenu velkých obětí, je ve své podstatě nezajímají. Důležité je pro ně „tady a teď“  - neustále opakují  mantru zvyšování důchodů a samotné podstatě zvyšování, na jehož významnou část stávající vláda nemá žádný vliv, ani nerozumí a nechtějí rozumět. Pokud si koupím z 10.000 Kč svého důchodu máslo za 25 Kč a ze 14.000 Kč svého důchodu máslo za 55 Kč, tak Vám i žák 5. ročníku základní školy vypočítá, kdo je na tom z těchto dvou důchodců lépe. I ten žák však musí mít alespoň průměrný intelekt – v této souvislosti zadávám tuto úlohu spíše voliči tradičních stran stávajících koalic.

Populisté v tomto státě ztrácí sebevědomí – nepokrytě jim schází i intelektuální potenciál a to na všech úrovních řízení, nejenom na té vládní. Ztrácí schopnost jakkoliv komunikovat, nemají se ani čím svým voličům pochlubit … a odtud je jen malý krok k dehonestujícím a vulgárním hysterickým výkřikům, které nejenom produkují na sociálních sítích, ale též na billboardech v rámci zoufalé předvolební kampaně. Je to naprosto nechutné, nad čím zůstává rozum stát. Na některých setkáních s krajskými lídry těchto stran jsem zaslechl spousty naprosto tragikomických výroků. Snad jeden za všechny od jednoho z kandidátů „ANO“ v Libereckém kraji -  mimo jiné vysokoškolského učitele. Na dotaz, co ANO udělá pro české školství, vyplodil neuvěřitelný výrok: „Postupnými kroky bychom rádi zlepšovali stav českého školství“. Jakýkoliv komentář je zde zbytečný.

Populismus je nemoc především celé  východní Evropy – pojďme to změnit a vraťme se ke slušnosti a rozumu a nevolme populisty. Je to jedna z našich posledních příležitostí, jak něco změnit. Vím, koho volit a koho ne. Odmítám  volit exhibující primitivy, lháře, hulváty, rasisty, estébáky, neonacisty a komunisty. Nedám hlas nikomu, koho si nedovedu představit u příjemného, klidného a věcného rozhovoru u šálku dobré kávy.

Pojďme do toho SPOLU!

JIŘÍ VONDRÁČEK, ČLEN TOP 09 JABLONEC NAD NISOU

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme