Vondráček: Blíží se volby

16. 9. 2021

Blížící se volby opět odhalí, zda vražedný a často dezinformační populismus, který jako odér stoupá nade vším, s čím stávající vládní koalice přichází v posledních týdnech, přesvědčí především nerozhodnuté voliče, aby jejím stranám dali svůj hlas. Je nezvratným faktem, že stávající volební kampaně jsou pouze slabým odvarem toho, co můžeme od stran ANO, extrémistické SPD, komunistů a ČSSD očekávat v nadcházejícím období před volbami. Nechce se mi přesto věřit, že by pro významnou část českého národa byly elementární principy demokracie a skutečné svobody vyčpělými pojmy, že je komukoliv z nás zcela lhostejné, zda politici v konečném důsledku ovládnou veřejnoprávní média, zda nezávislé soudy budou jen vzpomínkou na minulost, zda ztratíme schopnost přemýšlet o těch skutečných hodnotách a principech, na který byla tato republika vystavěna.

Před loňským krajskými volbami tato vláda doslova popřela problémy s koronavirem a výsledek nemusím nikomu připomínat. Nyní po opětném Babišově cynismu ve smyslu „jsme opět best in covid“ je Adam Vojtěch opět před volbami důrazně upozaděn se svým návrhem neproplácení testů neočkovaným občanům. A „best in Covid“ zřejmě v nejbližší době opět nebudeme a zde je nutné připomenout, že vakcinací neprošlo přibližně 400 000 lidí starších 60 let.

Přestaňme konečně naslouchat zoufalé a stále se opakující rétorice vládních stran, která stále lidem připomíná nepříliš vydařená 90. léta. Nikdo jistě nebude a ani nemůže obviňovat stávající předsedy tří stran koalice „Spolu“ ze spojení s politikou této dekády. Musíme řešit ty stávající problémy a nejsme žádní bezcitní sobci, pokud odmítáme populistické dary, kterými cílí stávající vládní koalice na početné voličské skupiny a z nich především na důchodce. Přestaňme konečně věřit pohádkám o protikorupčních mesiáších a spasitelích Babišovi, Šlachtovi a Okamurovi – jsme nejhorším státem Evropy ve schopnosti uzdravit naší ekonomiku po Covidu a stáváme se pouhým zaopatřovatelským státem, který jen přerozděluje peníze, které vlastně nemá a názory erudovaných ekonomů nás nezajímají.

V souvislosti s „obhajobou“ Andreje Babiše ve věci jeho střetu zájmů a konfliktu s jeho vlastním synem, kterou neustále tlumočí svým voličům, by v podstatě mohli mnozí prominenti 90. let používat naprosto stejnou rétoriku. I tehdy se pravděpodobně také jednalo o politicky motivované útoky spojené s „podlými“ útoky proti jejich rodinám?

Jiří Vondráček, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme