Vondráček: A jsem opět u vzdělanosti, ne však u vzdělání

9. 7. 2021

Všichni jistě s uspokojením sledujeme trend zvyšujícího se podílu počtu mladých lidí s dosaženým vyšším sekundárním a terciárním vzděláním. Je však nutné konstatovat, že tento trend není synonymem vzdělanosti českého národa. Vzdělanost je věcí objektivní, tedy tím, co každému národu trvale náleží a přenáší se z generace na generaci a naproti tomu vzdělání je spojeno s konkrétním člověkem. Vzdělanost se projevuje především v hodnotách, postojích, jednání a chování celé společnosti. Vzdělanost nelze posuzovat jen podle stupně dosaženého vzdělání. Je to schopnost celé společnosti nejen se učit z kulturní a sociální zkušenosti, ale též schopnost produkovat nové poznatky a využívat je ke svému rozvoji a zvládat spolu s ostatními změny, které přináší současný svět.

V souvislosti s tímto obecným úvodem s uspokojením konstatuji, že preference koaličního spojení Spolu neklesají, ale jsou naopak stabilní a v poslední době mírně stoupají. Vzdělanost voličů koalice Spolu jistě není nutné hlouběji diskutovat. Ale vzdělanost českého národa určitě ano – důvody jsem popsal již v mnoha svých předchozích článcích a souvisí i s potenciálem voličské základny ANO, SPD, ČSSD, KSČM a neposlední řadě pozoruhodného až tragikomického hnutí Přísaha. Často se táži sám sebe, proč se najdou lidé, kteří politiky těchto stran považuji za své ikony, mesiáše a spasitele. A zde bych opět mohl zhmotnit zoufalství a beznaděj, která nás v posledních letech pod vedením vládnoucí koalice provází a na kterou v poslední době mnozí zapomínají též v souvislosti s údajnou vzrůstající preferencí ANO? I paměť je nedílnou a důležitou součástí vzdělanosti.

Je také čas se pozastavit nad plánovanou cestou Miloše Zemana do Číny – výsledek této cesty je zbytečné vzhledem k výsledkům jeho předchozích podobných návštěv jakkoliv komentovat. Odpověděl bych otázkou – kam jinam? Ještě by snad mohl stihnout do konce svého volebního období jednu návštěvu u Vladimira Vladimiroviče nebo snad i u Viktora pro pochvalu za to, že Andrej Babiš, se kterým „pozitivně“ symbioticky interaguje, se postavil odmítavě k postoji sedmnácti lídrů států EU k Orbánovu zákazu osvěty o sexuálních menšinách ve školách?

Ale podobně jako v případě dlouhodobého bezprecedentního uzavření škol, ve kterém jsem v souvislosti nejen s jistě nezapomenutelnou Babišovou „úřednickou maturitou“ spatřoval i jeho benefity, se pozastavím i nad zničujícím tornádem na Moravě – i zde spatřuji jeho přínos především  v souvislosti s neuvěřitelnou solidaritou Čechů vyrazit na zteč a Moravě na pomoc. Tento národ má v sobě spoustu zdravého a dobrého a silné sociální cítění a toho si velice vážím. Již méně si však vážím snahy této vlády za pokus „znárodnit“ charitativní účty, na které lidé nezištně přispěli.

Přesto platí již vyřčené - vše souvisí se vším, ale především se vzděláním. Jsem-li vzdělaný, přemýšlím o těch skutečných hodnotách, jsem schopen se stále učit a o všech rozhodnutích důkladně přemýšlet – takoví lidé však populistům obecně vadí a nemají je rádi. Nedostatečná vzdělanost ohrožuje národ a populisté si na její zdánlivou podporu pouze hrají.

Jiří Vondráček, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme