21. 5. 2021

Zdravotní krize spojená s čínským virem se pomalu, ale jistě začíná přelévat do krize ekonomické, která se jednoznačně nejdříve projeví zvýšenou inflací.

Zdražují všechny myslitelné vstupy do výroby a služeb, a to dvouciferným tempem od začátku roku. Některé vstupy (železo, hliník, měď, atd..) zdražily i o více než 100 % a růst stále pokračuje.

Jestli jsme tedy za přispění zdravotníků a s jejich ohromným nasazením překonali krizi zdravotní, pak nás čeká ohromné nasazení podnikatelského sektoru a zaměstnanců k překonání krize ekonomické.

Na rozdíl od zdravotníků vstupují podnikatelé do ekonomické krize značně oslabeni působením restrikcí a opatření vydanými vládou, a to i v rozporu se zákony naší země, což mnozí přetaví v žaloby na stát.

Omezením vzdělávání, což je podhoubí budoucí ekonomické úspěšnosti země, a podnikání vznikly ohromné trhliny v naší schopnosti zvyšovat životní úroveň.

Vláda v posledních letech přinesla nad očekávání vysoký růst životní úrovně, který se ovšem dost výrazně podepsal do veřejných financí a do schopnosti firem investovat do inovací a rozvoje.

V podstatě vláda vyměnila mzdový a platový růst za růst produktivity a růst investic do rozvoje firem. Tlakem na zvyšování platů ve státní správě nad úroveň soukromého sektoru vyvolala vláda, ve světě nevídaný, růst mezd v soukromém sektoru, který nebyl založený na zvýšení produktivity ani na zvýšení cen.

Tento dluh, kdy životní úroveň rostla nad rámec jejího zvyšování formou zvýšení HDP se nám teď bude ještě mnoho let vracet.

Nejde jenom o vysoký veřejný dluh, který se časem změní v nutnost jej sanovat z peněz občanů (a to dřív nebo později musí nastat), ale především upozadění českých firem v růstu a tím snížení jejich konkurenceschopnosti.

Obrovským klamem našeho státu je výše jeho HDP, která nikdy není korigována s ohledem na vyvádění zisků firem, které nepatří českým investorům. Náš růst je o tyto prostředky ochuzen a reálně naše země roste tempem o cca 1,5 % méně než je deklarováno.

Porovnáme-li tedy reálný růst s reálným růstem životní úrovně je zcela zřejmě, že někde musí vznikat ohromný dluh, který je složen z dluhu státu, státních organizací, firem a občanů. Jde o dluhy, které jsme použili na náš blahobyt nad úroveň naší produkce. Prostě vládou řízená lež o naší zářné budoucnosti, která měla jediný cíl - vládnout všemu co nejdéle a pomocí státu ohýbat dotace a zakázky k jednomu středobodu.

Jízda končí.  

Bohužel jedinou jistotou je, že všechny dluhy, které jsme si půjčili na náš blahobyt budou muset zaplatit lidé a firmy. Lidé se tomu nevyhnou, české firmy se tomu také nevyhnou a ty zahraniční se prostě přesunou jinam, anebo své aktivity utlumí.

Pro ČR je to nehezký obrázek naší budoucnosti.

Kdo je tedy vítězem a kdo poraženým čínského viru?

Zdravotníci si vydobyli skvělé renomé a zachránili mnoho životů. Jejich přičiněním máme jistou část krize za sebou. Nutno jim poděkovat a měli bychom nelitovat prostředků na zlepšení jejich podmínek a zdravotní infrastruktury, protože to může být v budoucnu ohromná konkurenční výhoda v soutěži států.

Do pole poražených jednoznačně sklouzli podnikatelé, kteří byli omezeni nebo uzavřeni ve svých aktivitách. Zcela logicky buď zkrachovali, zkrachují, anebo zdraží, aby sanovali své ztráty. Jejich martyrium zdaleka nekončí a budou čelit hněvu a pohrdání od občanů za nutnost se zachránit zvýšením cen.

Ovšem největším poraženým krize a neschopné vlády bude občan, který plnými hrstmi bral peníze, které někdo rozdával z dluhů. Občan, který je dnes rozmlsán vlastní životní úrovní nad rámec vlastního přiložení ruky k dílu. Objektivně řečeno se občané na zvýšení svého standartu moc nenadřeli a k penězům se dostali pouze projevením volební důvěry ve strany, které jim peníze zadarmo slíbily (a v tomto ohledu, bohužel, svůj slib dodržely).

Velkým poraženým této krize bude budoucí vláda, pokud bude uvědomělá a dokáže přijmout politickou odpovědnost za rovnováhu růstu HDP a růstu životní úrovně. Bude to bolet a pravděpodobně nelze čekat, že by to občané přivítali a takovou vládu ocenili třeba podporou i v příštím volebním období. Bude to vláda na jedno použití, ale může to být vláda, která nás teprve vyvede z krize, kterou způsobil čínský virus a vláda předchozí.

ZDENĚK CHMELÍK, ŘEDITEL VÝROBNÍ FIRMY A LIBERECKÝ ZASTUPITEL

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme