V ulici 5. května se bude znovu pracovat

12. 6. 2014

Již déle než měsíc trvá neplánovaná přestávka v rámci rekonstrukce jižní části ulice 5. května, tedy úseku od křižovatky s Hrubínovou ulicí až po železniční přejezd směr Lovosice. Radnice dokončila stavbu hlavního řadu kanalizace, technický problém pak zastavil práce na rekonstrukci vozovky. Část ulice tak zůstala rozkopaná a provoz v těchto místech i nadále řídí semafor.

Díky dodatku ke smlouvě se zhotovitelem stavby, který schválili českolipští zastupitelé na svém mimořádném zasedání, se však práce na rekonstrukci znovu rozjedou v nejbližších dnech. Rekonstrukce, která měla být hotová do konce letošního června, pak bude dokončena až v září.

Město zastavilo práce na rekonstrukci jižní části ulice 5. května v dubnu letošního roku poté, co dělníci odhalili vrchní část vozovky. Po odkrytí konstrukčních vrstev, které zajišťují dostatečnou nosnost komunikace, se ukázalo, že v některých místech vozovky část těchto štěrkových vrstev chybí. Tedy že komunikace nemá dostatečnou nosnost po celé ploše a do budoucna by hrozilo její propadání. Jako nejhorší se paradoxně ukázaly výkopy pro instalaci inženýrských sítí, které byly dvacet let staré. Podle průzkumu, který se prováděl při zpracování projektu, se přitom dalo očekávat, že nebude nutné nahrazovat celou konstrukci vozovky a bude možné staré konstrukční vrstvy částečně využít.

Nyní však budou muset dělníci nejdříve doplnit vrstvu štěrku tam, kde chybí, poté vyrovnají štěrkovou konstrukci po celé ploše vozovky tak, aby všude měla tloušťku 30 centimetrů, a teprve poté položí vrchní vrstvu asfaltu. Podobně budou dělníci postupovat také při rekonstrukci chodníků.

„Kromě toho, že se posunul termín dokončení stavby, o dva miliony korun se zvýšila také celková cena za rekonstrukci. Město za ni nyní zaplatí necelých 14 milionů korun. Navýšení ceny vyplývá především z většího množství materiálu, které je nutné nově použít pro to, aby se vozovka i chodníky v budoucích letech nepropadaly. I s navýšením ceny jsme však stále pod původní odhadovanou částkou,“ uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Ten doplnil, že za celou situaci mohou s největší pravděpodobností vady v projektové dokumentaci. „Necháme zpracovat znalecký posudek, na základě kterého pak budeme s projektovou firmou řešit navýšení celkové částky za rekonstrukci jižní části ulice 5. května,“ doplnil Jiří Kočandrle.

Převzato ze stránek: www.mucl.cz

www.mucl.cz, 11. 6. 2014, rubrika: Aktuálně z úřadu a města

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme