V Liberci a Jablonci nad Nisou se besedovalo o aktuální situaci na Ukrajině

17. 4. 2014
Ve středu 16. dubna se v Libereckém kraji konaly dvě besedy o aktuální situaci na Ukrajině. První se uskutečnila v libereckém V-Klubu. Besedu pořádal Parlament mladých Liberec a DDM Větrník. Účastnil se Karel Schwarzenberg a kandidát voleb do evropského parlamentu Jaromír Štětina.

Jaromír Štětina informoval o masakru na Kyjevském Majdanu, kterého byl v únoru přímým svědkem.

„Nikdy jsem neviděl takový masakr v tak krátkém okamžiku, jako nastal 20. února na Majdanu. Prvního mrtvého jsem viděl z hotelu přes ulici na pár metrů krátce po osmé hodině ranní. Během půl hodiny jacísi snajpři zabili pětadvacet lidí a mnohem větší počet zranili,” informoval Jaromír Štětina. „Mrtví a zranění se shromažďovali u nás v hotelu, kde jsme pomáhali. Poprvé jsem viděl, co znamená výraz tratoliště krve,” doplnil Štětina.

„Někteří lidé říkají: Proč nenechat připojit východní Ukrajinu k Rusku a bude klid. To je ale veliký omyl. Připomínám, že před šestasedmdesáti lety západní mocnosti v Mnichově řekly Československu - vykliďte vaše pohraničí, přenechejte ho Hitlerovi a bude mír v Evropě. Jak známo, netrvalo to ani celý rok a druhá světová válka začala. Když se ustupuje zlu, tak jenom naroste. A jednou se ten účet bude muset zaplatit. Proto se musí včas tento proces pozastavit,” upozornil Karel Schwarzenberg.

„Když připustíme, že jedna velmoc si může sebrat území sousední země, tak v tom bude pokračovat. Když Otesánka začali krmit, sežral pak všechno. A to je bohužel chování těchto pánů jako je Vladimir Vladimirovič Putin, nebo byl Josif Vissarionovič Stalin,” řekl Schwarzenberg. „Ruský imperiální zájem nekončí u Užhorodu, ale u Aše,” dodal Štětina.

Po liberecké besedě se Karel Schwarzenberg a Jaromír Štětina přesunuli do Jablonce nad Nisou, kde se ještě krátce prošli mezi stánky na jabloneckých velikonočních trzích, a poté přešli do Klubu Na Rampě, kde se besedovalo na stejné téma. Besedu moderoval lídr jablonecké komunální kandidátky za TOP 09 Per Roubíček.

Účastníkům byl na začátku promítnut krátký dokumentární film, který Jaromír Štětina natočil v roce 2000 v Grozném v Čečensku, obléhaném ruskou armádou. Film je vzhledem k současným událostem na Ukrajině velmi aktuální.

Na konci besedy Jaromír Štětina nezapomněl upozornit na petici, pod kterou TOP 09 a Starostové sbírají podpisy a která vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla právní předpis omezující vlastnictví médií spojené s veřejnou funkcí (více viz odkaz). Po besedách se šlo společně na pivo do restaurace na jabloneckém náměstí.  

Martina Rambousková
krajská manažerka
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme