Ukrajinci pochopili, že po 23 letech od rozpadu SSSR jim vládnou titíž lidé, říká Jaromír Štětina

20. 5. 2014

Vypečená houska od Kalouska. Výborný tah turnovské TOP 09 ve spolupráci s Pekárnou a cukrárnou Mikula do Turnova v rámci předvolební kampaně voleb do Evropského parlamentu zavál osobnosti současné české politiky: Miroslava Kalouska, Luďka Niedermayera a možná trochu v pozadí kampaně stojícího Jaromíra Štětinu. Kalousek opravdu prodával v prodejně v Nádražní ulici v sobotu 17. května čerstvé pečivo, což některým nepřipraveným zákazníkům způsobilo malý šok. Luděk Niedermayer byl na tom v roli číšníka v cukrárně o něco lépe, přece jen jeho tvář není ještě tak mediálně známá - o to větší renomé má u odborníků z finanční oblasti (však ho jich pár v Turnově vyhledalo).

Senátor Jaromír Štětina si to v pekárně užíval. Byl už v životě lecčím, tak proč ne prodavačem rohlíků. Štětina je ale především známým válečným novinářem a spisovatelem. Byl u všeho podstatného, co se za posledních 25 let událo na území Ruska, resp. bývalého Sovětského svazu – Náhorní Karabach, Čečensko, byl ale i ve Vukovaru, v Srbské Kamenici, v obklíčeném Sarajevu. Ve Srebrenici. Pobýval v Gruzii, Iráku, Somálsku, v Súdánu a Afghánistánu. Ze všech těchto míst ostatnímu světu přinášel svědectví, jeho knížky patří k tomu nejlepšímu, co se z tohoto „oboru“ dá přečíst. Zejména chce-li pochopit mentalitu imperiálního Ruska a jeho pohrobků.

* Pane senátore, asi moc místních nebude vědět, že Turnov docela dobře znáte…
Ano, k Turnovu mám vřelý vztah. A zejména k téhle ulici a k nádraží kousek odsud. Je to totiž výchozí bod pro výpravy do Skaláku. V mládí jich bylo bezpočet.

201405201012_zap_161_2014_top09

* To se jistě znáte se spoustou místních horolezců…
Bohužel je jich už hodně pryč. Velmi často si vzpomenu na Radana Kuchaře, znal jsem se a kamarádil s celou partou, která zahynula pod Huascaránem v roce 1970. Vilda Heckl, Ivan Bortel, Jarda Krecbach, se kterým jsem hodně lezl v Adršpachu, Milan Náhlovský a další. V době, kdy oni jeli do Jižní Ameriky, já s jinou partou jel do Karákóramu. Pamatuji, že jsme jim tehdy k nám přetáhli výborného horolezce Honzu Červinku z Vrchlabí a tím mu vlastně zachránili život. Byla to tehdy obrovská tragédie, celá jedna generace českých horolezců pod Huascaránem zůstala.

* Nějaký horolezecký sen?
Hrozně jsem obdivoval Radana Kuchaře a Zdeno Zibrína. Jejich výstup severní stěnou Eigeru. Jako mladej lezec na písku jsem toužil vylézt na Grande di Lavaredo v Dolomitech, ale komunisti nás tam nikdy nepustili. Shodou okolností jsem tam vyrazil na trek před třemi lety a ty skály alespoň obešel. I tak to byl zážitek.

* Nyní se chcete vydat do Bruselu. Proč nakonec TOP 09? V senátu jste za Zelené, ne?
Ale jako nestraník! Zelení nás v podstatě s Karlem Schwarzenbergem vyštvali po té záležitosti s radarem v Brdech. Karel byl mým dlouholetým kolegou v Senátu, vyhovuje mě jeho pojetí zahraniční politiky. Jestli se náhodou do Bruselu dostanu, tak proto, abych mu kryl záda!

* Ve vašem případě nelze nevyužít příležitosti a nezeptat se na vývoj na Ukrajině...
Zúčastním se tamních prezidentských voleb jako pozorovatel OBSE. Nedám si tedy v eurovolbách, které jsou ve stejném termínu, hlas. Na Ukrajinu jedu hlavně proto, že tato země potřebuje co největší podporu. Čím víc tam bude poslanců a senátorů z evropských zemí, tím lépe. Samozřejmě tam může dojít k provokacím, je to neuralgická chvíle, ty prezident volby. Zdá se ale, že Putin už nestihne masovou intervenci. Vojenští odborníci říkají, že kdyby to mělo vypuknout v den voleb, pohyb by musel být znatelný. A to není.

* Co bude dál?
Těžko říct. V každém případě je třeba vyvrátit tu obrovskou kremelskou lež, že vlády na Ukrajině se zmocnili nacisti, fašisti či banderovci. To prostě není pravda. Já byl na kyjevském Majdanu několikrát (Náměstí nezávislosti - Majdan Nezaležnosti, pozn. aut.). Naposledy 20. února, kdy se tam vraždilo ve velkém. Majdan, to je protest proti Janukovičovi. Je to velké vzepětí ukrajinského národa.

201405201012_zap_162_2014_top09

* Ale ze středoevropského pohledu dělicí čára mezi západní a východní Ukrajinou existuje.
To ano. V podstatě jakékoli referendum o rozdělení jakékoli země může být legální. Ale ne v případě Ukrajiny poté, co tam došlo k vojenské intervenci, kdy jedna země napadla druhou zemi. To by byl precedens. Úplně by to rozházelo bezpečnostní systém v Evropě, což už se nyní i částečně stalo. Poprvé po válce, po 70 letech, napadla jedna země v Evropě druhou zemi. To, co se dělo na Balkáně, to byly občanské války, rozpadalo se impérium, nyní poprvé jeden stát napadl druhý. Není možné v tomto okamžiku dopustit rozdělení Ukrajiny, protože by to odstartovalo dominový efekt s dalekosáhlými následky.

* Lze uklidnění dosáhnout diplomatickou cestou?
Já si myslím, že je třeba vyhlásit skutečně velmi tíživé sankce proti Rusku. Ne to, co dělá EU, to je propadák evropské diplomacie. Moskva rozumí řeči síly, je třeba proto ukázat vojenskou sílu. Například společné cvičení s ukrajinskou armádou by bylo velmi potřebné.

* Obávám se, že zhruba jednou dvakrát za století se v Evropě objeví jedinec, který je schopen ostatní země strhnout do víru války. Neobjevil se nyní?
Já si myslím, že jisté psychologické posunutí v hlavě prezidenta Putina existuje. Minulý týden mě navštívil pan profesor Zubov, uznávaný ruský historik. Ten přirovnává Putina k Mussolinimu. Jeho fašistický režim také využíval stát jako hlavní nástroj vlády. Hitler byl hysterik, Putin je chladný pragmatik, vychovaný KGB.

* Lidé se ptají, mají obavy. Máme mít ve střední Evropě pocit ohrožení?
Samozřejmě! Vždyť na Ukrajinu je to pár kilometrů. Ohrožení tady je. Ruské rakety středního doletu, umístěné v Kaliningradské oblasti, do Turnova nedoletí. Ale z Užhorodu už ano!

201405201012_zap_164_2014_top09

* 25 let jsme se tady snažili něco budovat. Přiznávám, že po loňských podzimních parlamentních volbách cítím, jakoby skončila jedna etapa. Některé hodnoty nejsou nejméně pro třetinu národa podstatné. Je to pro mě těžké vystřízlivění.
I pro mě je těžké si tohle uvědomovat. Mějte ale na paměti, že tady funguje dlouholetá cílená dezinformační kampaň, pěstovaná ruskými tajnými službami. Ten jed je vypuštěn tak masově, že část společnosti tomu jedu podléhá. To, co se tady odehrává, se ve velkém odehrálo na Ukrajině. Ukrajinci pochopili, že po 23 letech od rozpadu SSSR jim vládnou titíž lidé, co jim vládli před rozpadem impéria. U nás jsme si to ještě neuvědomili…

* Jaká je šance si to uvědomit?
Šance zde je. Mladá generace je tou šancí. Není infikovaná onou děsivou ideologií, kterou do nás cpali. Ta naštěstí přemýšlí úplně jinak. Hlavně ale nesmíme dopustit, aby nás komunisti přinutili vystoupit z NATO, což je jejich hlavní zahraničně-politický cíl. Tím by nás Evropa opustila jako nespolehlivého partnera.

* Děkuji za rozhovor. Budete chtít naše povídání autorizovat?
Ne, to by byla urážka kolegy novináře…

201405201012_zap_163_2014_top09

Pavel Charousek (text i fotografie)

Turnovskovkci.cz, 20. 5. 2014, rubrika: Zápisník