Účet za koronavirus pro Českou Lípu

V uplynulých měsících zasáhla celý svět i naši republiku pandemie koronavirové nákazy. Lékaři, zdravotnický personál, pracovnici sociálních služeb, integrovaného záchranného systému a mnozí dobrovolníci se pustili do nerovného zápasu. S vysokým nasazením se jim podařilo epidemii přemoci.

19. 6. 2020

Je načase položit si jednoduchou a zcela legitimní otázku: Co nás to stálo a ještě bude stát? Jakým způsobem se pandemie projeví na našem hospodářství? Jak se opatření projeví na státu, našeho kraje a naší obce?

Je zřejmé, že nás čeká ekonomický propad a úspory. Naše současná levicově populistická vláda v letech minulých, rozhazovala plnými hrstmi a zvyšovala zadlužení státu. Kraje a obce musí uvažovat zcela jinak - zatímco státní dluh se zdá být „imaginární“ a vzdálený, dluh města či obce vnímá každý z nás téměř osobně, ví, že se přímo dotýká kvality našeho každodenního života. Proto kraje a obce spoří na své investice, vytvářejí přebytky a nezatěžují města nepromyšlenými dluhy.


Jak reagovala vláda na očekávaný ekonomický propad a pokles výběru daní?

Pokud pomineme chaotické vydávání vládních nařízení a nezvládnutou krátkodobou podporu živnostníků a podnikatelů formou covidových programů, všimněme si dvou kroků, které naše životy ovlivní na dlouhá léta:

  • zvýšením rozpočtového schodku v tomto roce na neuvěřitelných 500 miliard Kč. Rozumné investice jsou zcela v pořádku, ale dosud není jasné, jak bude tak bezprecedentní schodek využit. Neschopnost zdůvodnit výši deficitu jen ukazuje na neexistenci koncepce obnovy naší země pro koronavirové krizi.
  • problém schodku tví i v tom, že se nejedná o jednorázovou „sekeru“ do státního rozpočtu, potřeba zvýšených investic a podpor se nepochybně přelije i do budoucích let. Schválením zadlužení v tomto rozsahu dáváme populistům bianco šek nejen na nekontrolované výdaje v letošním roce, ale i do příštích let.
  • škrty a snížením dotací krajům a obcím z rozpočtového určení daní, což reálně znamená snížení rozpočtů jednotlivých krajů a obcí. Vláda si jednoduše přivlastnila část rozpočtů obcí pro své potřeby. Příjmy obcí a krajů poklesnou ještě v tomto roce o 20 %, což v mnoha případech bude mít fatální následky na jejich hospodaření. Na silnou kritiku pak vláda reagovala částečnou kompenzací ve výši 1200 Kč na obyvatele a neurčitým příslibem dotačního titulu, což ve finále znamená jen částečnou náhradu okradených městských rozpočtů.




Jak je na tom Česká Lípa? Přijdeme o téměř 130 milionů korun!

  • s využitím kalkulačky na webu Sdružení místních samospráv se dá lehce zjistit, že přijdeme ještě v letošním roce celkem o 172,5 milionu Kč, což bude činit 28,57 % ročních příjmů. Jako náhradu nám stát kompenzuje pouhých 44, 9 milionu Kč!
  • Česká Lípa v první fázi plánuje plošný škrt ve výši 10 % schváleného rozpočtu pro rok 2020, ale ani toto nemusí stačit. V ohrožení jsou mnohé plánované investiční akce v tomto i příštím roce a škrty v běžných výdajích.
  • rozpočtový výhled na rok 2021 a 2022 bude nutné snížit nejméně o dalších 7 %. Začneme veřejně debatovat o tom, ve které kapitole našeho rozpočtu bude nejsnazší ušetřit? Budeme méně opravovat cesty a chodníky, ušetříme na kultuře nebo sportu?

Jistě, stát slibuje dotace..

Využití všech dotačních programů bylo pochopitelně vždy zásadní - od krajských a městských investic přes regionální podnikatele až po neziskový sektor.
ALE - obce našeho kraje mají připraveny své investice i znají své potřeby, stát vypíše dotační programy, které nemusí řešit potřeby v našem regionu.
Navíc všichni víme, jak je dotační administrativa zdlouhavá a náročná, pravděpodobnost získání dotace je obvykle nízká - slibované dotační programy pro kraje a obce tak jistě neřeší nový rozpočtový  schodek, v lepším případě se jedná spíš o  možnost řešení v příštích letech. O to větší je prostor pro ohýbání kriterií a směřování prostředků předem vybraným příjemcům.

"Vláda si vzala kraje i obce a jejich obyvatele jako rukojmí svého předchozího bezuzdného utrácení. Sebrala jim příjmy v řádu desítek až stovek miliard, jako ústupek a kompenzaci pak slíbila řádově desítky či stovky milionů. Jako vrchol arogance a neodbornosti pak slouží vyjádření ministryně financí, že obce a kraje mají přece dostatečné rezervy, aby si se situací poradily."



Mgr. Libor Šmejda, MBA
ředitel ZŠ v České Lípě
kandidát na senátora
více informací ZDE

Štítky
Osobnosti: Libor Šmejda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme