U nového depa České pošty bude i nové parkoviště a chodník

19. 2. 2013

Postavit nový chodník a parkoviště na pozemcích města v České ulici na Svárově povolili českolipští radní České poště. Ta v místě buduje své nové poštovní depo, které nahradí poštu sídlící u nádraží Českých drah včetně veškerých služeb poskytovaných veřejnosti. V České ulici proto kvůli bezpečnému přístupu k nové poště hodlá v rámci stavby vybudovat také osm parkovacích stání, včetně jednoho pro handicapované osoby a maminky s kočárky. Chodník by pak od parkoviště měl navazovat na chodník v areálu depa, aby se lidé bezpečně dostali od zaparkovaných vozů k poště.

„Původně jsme chtěli, aby majetkoprávní vztahy k pozemkům, kde má být parkoviště s chodníkem vybudováno, byly už vyřešené. Od zástupců České pošty jsme se však dozvěděli, že tyto majetkoprávní vztahy nelze řešit do té doby, než bude dokončena probíhající celková transformace pošt v České republice. Proto jsme přistoupili k tomuto řešení. Pokud by totiž radní usnesení neschválili, Česká pošta by stavbu depa nemohla dokončit,“ vysvětluje místostarosta Jiří Kočandrle. Podle něj je přitom i z pohledu města žádoucí, aby depo začalo fungovat co nejdříve. Jeho nové sídlo přispěje k tomu, že celá řada poštovních vozů už nebude zajíždět do centra města a celková trasa návozu se zkrátí.

Jak uvedl provozní ředitel severočeského regionu České pošty Vojtěch Krepindl, do depa na Svárově se přemístí nejenom přepážkový provoz z nádražní pošty Česká Lípa 2, která bude zrušena, ale také třídící centrum pro celé Českolipsko, odkud vyjíždějí motorizovaní doručovatelé a doručovatelé balíků. Předpokládaný termín otevření nového poštovního depa je stanoven na jaro. „Konečný termín dokončení stavby ovlivní v první řadě vývoj počasí. Předpokládáme však, že nové pracoviště bude do května zprovozněno.“

Změny plánuje Česká pošta zavést také na Slovance. Tam by měla pošta i v neděli začít fungovat v obchodním centru Paráda na Děčínské ulici. Nová pobočka by pak měla nahradit poštu na Slovance. „ Zřízení nové pobočky je schváleno a realizace závisí na rychlosti stavebních úprav pronajímatelem, předání stavby by mělo být v polovině února a následné naše práce odhadujeme na dva měsíce. Takže otevření by mělo být asi v dubnu nebo začátkem května. Pro klienty to bude znamenat především novou otevírací dobu s nedělním provozem či modernější podobu pobočky,“ uvedla tisková mluvčí Marta Selicharová. Vzhledem k plánovanému umístění pobočky se proto vedení města České Lípy obrátilo na Českou poštu se žádostí, aby především pro své klienty ze Slovanky zajistila také bezpečný přechod přes frekventovanou komunikaci. „O zbudování přechodu pro chodce budeme jednat s policií ČR a správcem komunikace,“ ujistila nás M. Selicharová.

Autor: redakce mncl.cz

Zdroj: www.mncl.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme