Sluneční lázně na pokračování

23. 7. 2014

Se zájmem jsem si přečetl dvě zprávy. Jednu z oficiálních stránek statutárního města Jablonec n/N. A to, že v rámci otevření parteru v radnici prezentuje město studii, jak by mohli vypadat Sluneční lázně v budoucnosti. Nebudu polemizovat o této studii, šlo by o subjektivní názor jednoho občana města Jablonec n/N. Tohoto občana a jistě nejen jeho, by spíše zajímalo, kolik tato studie stála, kolik by stál prováděcí projekt a kolik by stála samotná realizace. To se ze zprávy nedozvíte.

V tisku se dále objevila druhá zpráva, kdy se nechává prostor k vyjádření o smysluplnosti studie i současnému provozovateli areálu. Tento provozovatel neprovozuje areál zdaleka 10 let, jak v článku uvádí. Jeho činnost je navíc ryze gastronomického zaměření, měl by se tedy držet svého směru podnikání. Tento provozovatel se vyjadřoval i k minulé studii a projektu z roku 2008, kdy svůj názor pověsil i na vstupní bránu tohoto areálu, viz přiložené fotografie.

Ale dál, sluneční lázně byly postaveny v roce 1927, jsou skutečně zchátralé a potřebují již několik let přestavět, a to od „základního kamene“. To věděla i vládnoucí „garnitura“ v Jablonci n/N, která rozhodovala ve volebním období 2006 – 2010, tedy strana Domov nad Nisou, ta měla rozvoj přehrady i ve svém volebním programu, dále ČSSD a SOS za „tiché“ podpory KSČ.

Jak byl plněn tento bod jejího volebního programu?

Mimo zajištění běžného provozu se vynaložily prostředky v podstatě na dvě akce.

Molo za cca 4 miliony Kč bylo zrealizováno. Komu slouží a k čemu slouží posuďte sami.

Dále bylo Ateliéru 4 s.r.o. v roce 2008 zaplaceno cca 700 000,- Kč za vypracování studie nových slunečních lázní. Za cca 1 800 000,- Kč společnost Ateliér 4 dále vypracovala stavební projekt. V roce 2008 podalo Město Jablonec n/N na ROP Severovýchod v rámci 9. kola výzvy žádost o dotaci na Revitalizaci slunečních lázní a vybudování adrenalinového centra v areálu jablonecké přehrady za 38 813 368,- Kč. V rámci této výzvy projekt neuspěl a žádost o dotaci byla zamítnuta. V roce 2009 poskytlo Město Jablonec n/N projekt za dva a půl milionu Kč soukromé společnosti Sundisk s.r.o., aby v rámci 14. kola výzvy ROP Severovýchod podali žádost o revitalizaci slunečních lázní oni s tím, že pokud projekt uspěje, zrealizuje a areál bude provozovat tato společnost.

Argument města, potažmo jeho tehdejších zástupců, proč přenechali projekt ryze soukromé společnosti, byl, že zatímco město může získat dotaci od EU ve výši 40%, tato společnost může získat 60% z celkové ceny.

V tomto případě byl projekt zpracován na celkové náklady 25 388 859,- Kč, žádost podána na začátku roku 2010. Projekt opět neuspěl. Zarážející na celém dalším průběhu je skutečnost, že se tento projekt tzv. „uložil“ k ledu. Nyní se po čtyřech letech vytvořila nová studie, která se mediálně prezentuje z architektonického pohledu jako optimální řešení.

Více než dva a půl milionu Kč z peněz daňových poplatníků jsou v současnosti bez jakéhokoliv efektu nenávratně pryč.

A nic nebrání tomu, aby představitelé současného vedení již statutárního města Jablonec n/N, tedy především zástupci koalice ODS a Domov, do komunálních voleb v roce 2010 jasně protichůdné strany, stříhali společně pásku při otevírání parteru a chlubili se mimo jiné i další studií možné podoby slunečních lázní.

Jaroslav Novák
jednatel TEXO PLUS s.r.o.,