× Pohněme s tím. Společně!

Rejmont (TOP 09): Podporuji stávku učitelů

5. 11. 2019
Stávky v demokratických zemích byly, jsou a budou. Stávky jsou většinou opodstatněné. Stávka učitelů je na místě. Na vině je sám předseda vlády Andrej Babiš. 13. ledna 2019 prohlásil: "Příští rok budeme chtít navyšovat platy učitelů o 15 procent, ale budeme chtít, aby půlka šla do tarifu a půlka do netarifní složky, protože musíme dát ředitelům vyšší kompetence. Oni musí s těmi penězi hospodařit. Ne všichni učitelé jsou stejní."

Je podzim 2019. Babiš změnil svůj názor a vláda schválila zvýšení tarifů o osm procent a 2 procenta dát na odměny. Školské odbory požadují růst tarifních mezd o deset procent. Jejich požadavek podporuji.

TOP 09 se k tomuto problému jednoznačně vyjádřila ústy svého předsedy Jiřího Pospíšila: "Kvalitní vzdělávání je důležitější než populistické slevy na jízdné, které nás stojí 5,5 miliardy korun ročně. TOP 09 proto navrhne, aby tyto peníze nešly do slev, ale aby je místo toho dostali ředitelé škol na odměny svých nejlepších pedagogů. Tato částka by měla finančně pokrýt nárůst platů učitelů dle požadavků školských odborů o 15 procent, namísto vládou navrhovaného růstu pouze o 10 procent. V praxi by to mělo vést ke zvýšení mezd o zhruba 3 500 korun, čímž dojde alespoň k částečnému přiblížení se závazkům, které si vláda sama stanovila v programovém prohlášení – tedy aby v roce 2021 měli učitelé 150 procent svého výdělku z roku 2017."

Stávka bude 6. listopadu 2019. Školské odbory se rodičům omluvily. Pokud se v dané škole stávka uskuteční, musí vzdělávací ústav předem informovat rodiče.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti:
Miloš Rejmont