Rejmont (TOP 09): Mamografie je nadále volbou číslo 1 v diagnostice nádorů prsů

15. 2. 2018
Po České republice se šíří fáma, že mamografie škodí. Naopak tato fáma škodí ženám. Musím se proti ní ohradit.
 
V rámci velkého výzkumného projektu se mamografií zabývala skupina předních světových expertů, lékařů, epidemiologů, biostatiků, fyziků a pacientských organizací.
 
Pozitiva mamografického screeningu jasně převyšují nad negativy. Momentálně není přesnější metoda v odhalování raných stadií rakovinného bujení. Např. mikrokalcifikace na malém okrsku žlázy, které mohou být projevem carcinoma in situ, rakoviny v počátku, diferencuji jen na snímcích, ne při ultrazvukovém vyšetření!
 
26. listopadu 2017 Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚBJ) zveřejnil tabulku, která srovnává dávku u jednotlivých vyšetření s dávkou záření, kterou dostáváme z přírodního pozadí. U mamografie se uvádí typická efektivní dávka 0,1 mSv, což odpovídá dávce, kterou každý z nás dostává za 15 dnů z přírodních zdrojů! Potvrdilo se, že mamografie je spojena s velmi nízkou dávkou záření a strach z ní není na místě.
 
V ČR každoročně onemocní rakovinou prsu 6 500 žen, z toho 1 600 případů končí úmrtím. Ve věkové kategorii 20-54 let zaujímá rakovina prsu dokonce první místo v příčinách úmrtí žen. Statistika ukazuje, že největší počet žen, které nechodí nejen na mamografii, ale ani k praktickému lékaři a ke gynekologovi, je kategorie mezi 50-54 lety.
Screening nádorů prsů probíhá v ČR 17. rokem. Jeho zásluhou se zachytí 75 % nádorů v I. stadiu, tzn. nádory jsou malé, v časném stadiu. Relativní 5leté přežití je v těchto případech takřka 100%.
 
Od 45 let je screeningové mamografické vyšetření jednou za dva roky plně hrazeno zdravotní pojišťovnou. U žen s rodinnou anamnézou je vhodné chodit pravidelně již od 40 let.
 
Na našem pracovišti jsme měli v loňském roce na 150 biopsií a punkcí, odběrů tkáně či tekutiny z prsu na histologické a cytologické vyšetření. Většina nádorů byla diagnostikována právě pomocí mamografie.
 
Co ještě ukazují statistiky? Nejvzornější z hlediska screeningu prsů jsou ženy v kraji Vysočina, kde jich chodí největší procento z ČR, předposlední místo patří ženám Libereckého kraje a poslední je Praha. Tato statistika není pro náš kraj lichotivá.
 
Závěrem: Mamografie zachraňuje životy a nadále zůstává nejvýznamnější metodou v diagnostice nádorů prsů. Proto choďte pravidelně na screeningové vyšetření.

MUDr. Miloš Rejmont, místopředseda TOP 09 Libereckého kraje a lékař Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o., pověřený vedením screeningu nádorů prsů

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme