První předvolební diskuse v Libereckém kraji ukázala sílu TOP 09

2. 9. 2012

Ve čtvrtek 30. 8. 2012 se uskutečnilo v libereckém kulturním domě Koloseum natáčení předvolební diskuse České televize Otázky Václava Moravce. Mezi šesticí lídrů nejsilnějších stran se objevil i Jiří Kočandrle za koalici TOP 09 a Starostové a nezávislí, které volební model přisoudil 12 % podporu voličské základny.

Výsledek ukazuje silnou pozici TOP 09, která ztrácí na silnější trojici ČSSD, KSČM a ODS pouhá 3 %. Koalice za sebou nechává hnutí Starostové pro Liberecký kraj i Změnu pro Liberecký kraj, a to s náskokem několika procent. „Tento volební model je pro nás povzbuzením, musíme být však realisté a dál tvrdě pracovat na prezentaci volebních témat, se kterými jdeme do krajských voleb. Jedinou bernou mincí je totiž konečný volební výsledek, nikoliv preference ať je průzkum zpracován jakkoliv podrobně,“ dodal lídr kandidátky a první místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Nosnými body diskuse bylo několik témat, zejména školství, doprava a veřejné financi. Zvláštním tématem byl pak stav dominanty Libereckého kraje Ještědu. Jiří Kočandrle, který má na rozdíl od většiny svých protikandidátů zkušenosti z komunální politiky, apeloval zejména na neprůhledné hospodaření kraje. „Současné vedení kraje neudělalo za celé období ani krok k větší otevřenosti v nakládání s veřejnými financemi. Předvolební sliby politiků z vládnoucí koalice ČSSD a KSČM vzbuzují úsměv ve chvíli, kdy hejtman při adekvátním požadavku na zveřejnění materiálů ze zastupitelstva toto odmítl s odkazem na nezájem veřejnosti,“ konstatuje lídr kandidátky.

„Dalším kostlivcem ve skříni současného vedení kraje je žalostný stav komunikací druhého a třetího stupně, z nichž je více než polovina v havarijním stavu. Kraj místo investic do jejich oprav a údržby organizuje výpravy na olympiády, rozděluje nesystémově prostředky na soukromé podnikatelské aktivity nebo bez výběrového řízení podepisuje desetileté smlouvy na vlakovou dopravu. Činnosti, které by mohl vykonávat krajský odbor, jsou svěřeny do péče speciálně vytvořené krajské společnosti. Unikátem Libereckého kraje je několik míst, která se dopravou zabývají, a to od náměstka hejtmana pro resort dopravy, který je snad jediným uvolněným zastupitelem pro tuto oblast v republice, po komisi rady kraje pro dopravu a výbor zastupitelstva kraje pro dopravu, jehož předseda je rovněž uvolněný člen zastupitelstva,“ shrnuje Jiří Kočandrle.

Lídra kandidátky přišla podpořit do libereckého kulturního domu přibližně desítka členů a podporovatelů z Libereckého kraje. Mezi nimi nechyběli například předsedové regionálních organizací v České Lípě (Tomáš Hudec) a Semilech (Ing.arch. Jan Drahozal). Podporu přišli vyjádřit i členové Petr Louda nebo Viktor Liška z Jablonce nad Nisou. „Předvolební diskuse ukázala, že naše koalice zvolila silného lídra, který je velmi silnou konkurencí pro ostatní politické strany. Na rozdíl od některých jiných kandidátů na hejtmana prokázal konstruktivní přístup, vyhnul se klasickým politickým tanečkům a diskusi na rozdíl od levice nepřeváděl na celostátní témata. Podle mého subjektivního názoru se tak stal vítězem dnešního večera,“ zkonstatoval po skončení pořadu předseda regionální organizace v České Lípě Tomáš Hudec.

Odkaz na Otázky Václava Moravce: Liberecký kraj ZDE

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme