Přichází jaro do politiky?

18. 3. 2013

V rámci aktivit TOP 09 (nejen) v kraji a díky účasti na sněmech strany v jeho různých koutech pozoruji, že TOPáků přibývá. A to je myslím to nejlepší zrcadlo pro naší práci na všech úrovních – od té vládní, až po regionální. Přemýšlel jsem o tom, čím to je. Myslím, že minimálně v Libereckém kraji se nám spojuje dohromady několik různých faktorů – předně se ukazuje, že lidé chápou mnohé reformy a třebas nesouhlasí s některými z nich, nebo s některými jejich částmi, respektují jejich potřebnost a také si uvědomují fakt, že TOP 09 je jedinou stranou, která stále neopustila svůj program, a i přes negativní dopad na naše preference jsme usilovali a usilujeme o splnění toho, s čím jsme uspěli v posledních parlamentních volbách. Držíme slovo, i když to pro nás mnohdy není příjemné. Jsme dnes jedinou silou, která vyvažuje choutky levicových stran po změnách, které nás vrátí zpět o několik let a naopak budoucnost nám ještě více zkomplikují, jako to dokázaly již nejednou, když byly u moci.

Kromě toho lidé vidí, že jsme nyní v regionu snad jedinou pravicovou stranou, založenou na hodnotách a slušném přístupu k lidem i práci, kterou děláme. Mrzí mne, že jsme se stali osamělými nositeli pravicových myšlenek, že jsme posledními obhájci těch, kdo pravici vnímají jako cestu k zodpovědné vládě na všech úrovních a k lepší budoucnosti, nezatížené dluhy minulosti. To i za cenu, že nějakou dobu se musíme nyní trochu uskromnit. Přiznám se, že mi rozpad ODS v regionu i v rámci celé republiky nedělá radost – přirozený koaliční partner nám bude chybět, ale rozumím tomu, do jaké spirály se ODS dostala a také tomu, že dokud se skutečně nedotkne svého samého dna a nezbaví se tím těch, kteří na ni spíše parazitují, než že by jí pomáhali, nebude její situace lepší.

Mám radost z toho, že lidé do TOP 09 nepřicházejí "jen tak". Chtějí nejprve diskutovat. Ptají se. Tříbí si myšlenky. Jsou ostražití. A přesto nakonec TOP 09 podpoří, třeba svým členství, třeba jen podporou a slibem hlasu v dalších volbách. Vážím si každého, kdo se rozhodne nesedět doma, ale jde a aktivně se zapojí do správy věcí veřejných. V TOPce mají takoví slušní lidé vždy své místo jisté. 

Václav Horáček

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme