24. 2. 2021

V posledních dnech se začíná ozývat stále více "odborníků", kteří vyžadují tvrdý lockdown, a nebo alespoň uzavření podniků ve velikonočním týdnu.

Já s tím zásadně nesouhlasím a popíšu proč.

Jako majitel a ředitel podniku se 40 zaměstnanci se už rok potýkám s ekonomickou krizí a můj podnik je po tom roce opotřebovaný, vyždímaný na krev a totálně bez vize jakékoliv zářné budoucnosti (podnikání je o vizích a budoucnosti).

Firma se stala pouze průtokovým ohřívačem na peníze, kdy na jedné straně s nasazením všech sil udržujeme provoz (i přes všechny karantény, nedostatek lidí na trhu práce, zdražování vstupů, placení opatření spjatých s covidem, atd...) a na druhé straně se snažíme udržet kontinuální vyplácení mezd.

Neinvestujeme a žádné rezervy už nemáme. Kdybychom chtěli skončit, tak nemůžeme, protože není na odstupné.

Epidemie a vláda nám ukradly všechny plány do budoucna a situace se stále zhoršuje. Stagnujeme.

Základní ekonomická poučka říká, že stagnace znamená zánik a přesně k tomuto směřuje střední a malé podnikání v tomto státě.

Firma běží v době omezování, karantén a výdajů na ochranu před covidem v kontinuálním režimu, kdy je nutné, aby lidé zajišťující provoz vydělávali na spotřebu firmy (provozní náklady + mzdy + šílené odvody státu + nemocenské).

Pokud chceme firmy na nějaký čas zavřít, tak už není kde brát. Pokud přerušíme provoz už nebude nikdo vydělávat na mzdy, které je potřeba za pár dnů vyplácet (v měsíčním cyklu jde opravdu o pár dní). Firmy potřebují zajistit průběžný model fungování a nelze prostě na týden, dva, tři zavřít.

To je nereálná představa odborářů a politiků bez jakýchkoliv zkušeností ze současné praxe.

Když se tento stát na pár týdnů uzavře, tak bude mnoho firem, které prostě už neotevřou a jejich fatální situace bude ještě eskalována naprosto nevyhovujícím Zákoníkem práce, který zasadí každému v těžkých časech poslední ránu v podobě naprosto nereálného odchodného.

Chápu špatnou situaci, ale je potřeba si uvědomit, že za tuto situaci nemůžeme my, ale vláda, která fatálně nezvládá již rok ochránit naši společnost před zdravotními dopady, které se začínají fatálně přelévat v dopady ekonomické.

Zavřením našeho státu tvrdým lockdownem možná ulevíme zdravotnictví, ale zabijeme malé a střední podnikání.

Pokud se to nemá stát musí vláda začít urychleně pracovat na těchto věcech:

- nastavit kompenzace v plné výši pro případ lockdownu

- pozastavit (změnit) Zákoník práce

- převzít přes Úřad práce odchodné propuštěných zaměstnanců

- v době lockdownu zrušit odvody a daně

- zrušit náhradu mzdy za nemoc

- proplácet karanténu přímo zaměstnancům (bez účasti zaměstnavatele)

- zajistit bezplatné a neinvazivní testování ve firmách (metodika, proplacení nákladů, řešení výsledků)

- uvolnit pracovní trh (zrušení ANTIVIRU B a nahrazení kurzarbeitem)

Když to člověk čte, tak to nevypadá složitě, ale naše vláda je schopna dlouhé měsíce projednávat i obyčejný kurzarbeit, který deset kilometrů od naší firmy funguje už roky (za hranicemi v Německu).

Dnešní doba je zralá na ochranu zaměstnavatelů více než na ochranu zaměstnanců. Bez zaměstnavatelů nebudou žádní zaměstnanci. A pokud nebudou zaměstnanci je úplně jedno jaká bude zdravotní situace, protože nebude na zaplacení akutní péče (vlastně žádné péče).

Prosím všechny zodpovědné, aby vzali rozum do hrsti a začali už něco dělat, protože zmatky, hádání, nejasnosti a výkřiky o řešení krize lockdownem nejsou řešením.

Řešením je přijímat opatření, která pomáhají nemocným, zdravým i ekonomice.

Umí vůbec tato vláda ještě jednat a prosazovat do praxe něco, co nám může pomoci?

V zoufalé snaze přežít vyzývám vládu ke krokům, které nás mohou zachránit zdravotně i ekonomicky. Pokud se vláda nevzpamatuje, tak se musíme smířit se zdravotními omezeními po dlouhou dobu (několik let) a budoucnost Čechů v továrních komplexech patřících zahraničním investorům.

Tato vláda zahazuje po celých hrstech 30 let vývoje podnikání v naší zemi. Ničí nás. Soustavně již po dobu jednoho roku.

Pane premiére a páni ministři vzpamatujte se. My umíráme.

Zdeněk Chmelík, ředitel výrobní firmy a liberecký zastupitel

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Chmelík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme