24. 2. 2020

V oblasti mezi obcí Zahrádky a městem Česká Lípa se nachází pískovcový kaňon, do kterého se nekompromisně zařezává Robečský potok. Pískovcový kaňon se datuje od svého vzniku a to před 13 miliony lety, kdy se zde nacházelo křídové moře, které když ustoupilo, zanechalo zde vrstvy pískovce místy i 1.000 m vysoké.
V té době začaly pracovat přírodní erozní činitelé a příroda začala ukazovat své sochařské umění a změnila tehdejší krajinu do dnešní podoby, jakou známe.
 
V letech 1618-1648, kdy v Evropě zuřila třicetiletá válka a posléze v roce 1866 ještě Prusko-rakouská válka, sloužil kaňon, jako úkryt pro místní a okolní obyvatelé před vojenskými oddíly.
 
V 19. století byl Robečský potok splavný po celém svém toku a proto se potok využíval k oblíbeným kratochvílím šlechty a bohatým měšťanům.
Příroda vs. technologie – v letech 1881 zde byla projektována dokonce i železnice skrze údolí, ale díky vlastivědnému spolku a místním obyvatelům, byl nakonec v roce 1888 tento projekt přepracován do dnešní podoby. A poté v roce 1895 bylo území Pekla vyhlášeno jako soukromá rezervace.
 
Peklo má i svá tajemství, v roce 1941 zde nacisti plánovali část Pekla přestavět na bungr. Nakonec využili Peklo jen jednou. Na konci 2. světové války v roce 1945 zde měli mezi skalními masívy schovat část nakradeného pokladu. Dle výpovědí několika zajatců zde mělo být ukryto několik beden zlata a cenných písemností. V 70. letech zde probíhaly archeologické výzkumy, ale dodnes nebylo nic nalezeno. Ani výpovědi zajatců nepřinesly nic nového. Dodnes ale můžeme na skalních útvarech najít značky a návody pro případ, že se jednou pro poklad vrátí. Snad jednou skály vydají svá tajemství.
 
V roce 1967 bylo údolí zapsáno Ministerstvem kultury a informací do seznamu chráněných nalezišť. Předmětem ochrany byla lokalita s výskytem Bledule jarní, která dodnes láká tisíce turistů a obdivovatelů těchto nádherných bílých „koberců“. V roce 1992 byla lokalita přeregistrovaná mezi národní přírodní památky.
V průběhu několika let, zde byla vybudována naučná stezka v délce několika kilometrů. Na této stezce se nachází několik zastavení. Na nich se můžete dočíst kolik a jaké druhy rostlin a zvířat se zde nachází a žijí. Dále stezka nabízí krásné a dech beroucí skalní reliéfy, při kterých pokud použijete svou fantazii, tak můžete zahlédnout spousty podobizen zvířat a postav.
 
Údolí Peklo se jednou začas uzavře pro veřejnost. Příčinou jsou stále probíhající přírodní cykly, které tu byly a vždy budou. Povodně, sesuvy skal a zeminy, polomy jsou součástí přetváření přírodních přeměn. A proto si na tyto změny musíme zvyknout. Jsem rád, že jsou mezi námi lidé, kteří stálé tuto přírodní památku udržují pro další generace. Příroda má jistě jiné plány s touto krajinou a za stovky let bude všechno jiné, ale proto si musíme udržet tuto krásu tohoto místa ve svých myšlenkách.
 
Chtěl bych Vás pozvat na zahájení turistické sezony odemykáním přírodní památky PEKLO, která se uskuteční 21. března 2020.

Miloslav Václav, předseda RO TOP 09 Česká Lípa

Štítky
Osobnosti: Miloslav Václav
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme