Parlamentnilisty.cz: Skandální zrušení liberecké „topky“. Pohled přímého účastníka

28.9.2010 - Miloš Polčák

28. 9. 2010

ROZHOVOR Jedním z kandidátů do Senátu v Liberci je i lékař Jan Marušiak. Jeho kandidatura trvá navzdory problémům, kterým TOP 09 v Liberci čelí v souvislosti s volbami komunálními. Kvůli sporům byla zrušena dokonce celá místní organizace. Parlamentní listy.cz se pana Marušiaka ptaly i na tuto kauzu.

Jan Marušiak, který pracuje jako primář cévní chirurgie v liberecké nemocnici, se rozhodl kandidovat do Senátu v Liberci - obvod 34 - a to za stranu TOP 09, kterou považuje za hlavního tahouna na cestě k ekonomické změně, k ekonomickým reformám a k hospodářské prosperitě.

Proč jste se rozhodl kandidovat do Senátu?

Myslím si, že Liberec potřebuje změnu a že na tu změnu už dlouho čeká. Svou politickou aktivitou bych k této změně mohl přispět. V oblasti Liberce vidím tu změnu především v politickém přeskupení establishmentu, který tady již dlouhá léta zůstává neměnný. Víme dobře, že ODS zde spolupracuje v koalici se sociální demokracií a já si myslím, že z politického hlediska to není dobře.

Ty strany jsou v podstatě jako oheň a voda a přesto jsou ochotné se spojit, ne proto, že by si byly navzájem sympatické, ale proto, že si uvědomili, že, pokud se spolu budou tzv. kamarádit, budou se některé projekty, především velké stavební projekty, dělat v klidu. Nyní se to zaběhlo až příliš. Důkazem jsou velká obchodní centra, která ve městě vyrostla a která se řadě lidí nelíbí. Já si myslím, že je to díky spolupráci ODS a ČSSD, které tyto velké projekty prolobbovaly.

My máme v názvu strany tři slova, Tradice, Odpovědnost, Prosperita, což jsou vlastně obyčejná slova, ke kterým se ale připojuje stále více slušných a pracovitých lidí, kterým osud této země není lhostejný. Tito lidé také chtějí být hrdými členy EU. TOP 09 je autentická konzervativní pravice, která staví na tradičních hodnotách.

ODS se tomuto principu za léta svého vládnutí zpronevěřila. Podle mého zrod TOP 09 na politické scéně vede k tomu, že se samotná ODS částečně kultivuje, neboli ona se chytla za nos a začíná více pracovat taky trochu ve prospěch občanů. Jsou to v jejím případě ale jen malé náznaky a pouze na centrální úrovni. V krajích a regionech si jedou „starou písničku".

TOP 09 ovšem nedávno stáhla svou libereckou kandidátku, jak se na to díváte?

Podívejte se - na místních úrovních - a to se týká všech politických stran - nejsou vztahy a diskuze členů typu setkání anglických dam na čaji o čtvrté při bridži. V Liberci ale došlo k bezprecedentnímu kroku, který nemá v historii voleb v ČR obdoby. Poté, co v pondělí 20.9. byl demokratickým hlasováním zvolen nový městský výbor strany v čele s lídrem, panem Nečesaným, naší jedničkou do komunálu - tak tento krok neunesla dvojka na kandidátce (paní Dagmar Janusová - pozn. autora) a odvolaná předsedkyně městského výboru. Došlo k tomu, že její přítel, rovněž odvolaný člen městského výboru a odvolaný zmocněnec strany hned druhý den, v úterý v 8 hodin ráno, vyškrtl lídra Nečesaného a další 2 kandidáty v první pětce.

Učinil tak o své vůli, vědom si toho, co činí, v rozporu s faktem, že již zmocněncem pro stranu nebyl. Protože ale v úředních listinách bylo jeho jméno změněno až cca o 2 hodiny později, jeho pro stranu v Liberci likvidační krok platí. Výkonný výbor strany TOP 09 potom do 4 dnů, v pátek 24.9 rozhodl, že celá takto znehodnocená kandidátka musí být stažena a městská organizace v Liberci jako celek rozpuštěna. Osobně si myslím, že jiné řešení nebylo, strana nemohla 3 týdny před volbami riskovat, že puč v Liberci ji znevěrohodní v očích voličů.

Liberecko stále naléhavěji potřebuje řešit otázku nezaměstnanosti. Jak byste ho řešil vy?

Prvořadým cílem je dnes obnova zatopených oblastí. Je třeba, aby se stavební projekty přeorientovaly z velkých projektů v centru města, což jsou ty metry krychlové vzduchu obestavěné betonem, které nikdo nepotřebuje, aby se přeorientovaly na rekonstrukci vodou zničených budov, silnic, mostů a celkové infrastruktury. Nesmíme zapomínat ani na preventivní opatření proti příštím povodním, které nemůžeme bohužel vyloučit. Z tohoto hlediska můžeme zaměstnat velké množství laiků i odborníků a problém nezaměstnanosti na Liberecku tím do značné míry vyřešit.

Jeden z vašich protikandidátů hejtman Eichler (ČSSD) opakovaně naznačil, že stát může pro zatopené Liberecko udělat víc. Souhlasíte?

Myslím, že vláda dělá pro pomoc lidem po povodních hodně. Uvolní 4 miliardy v následujících letech na rekonstrukci vodou poničeného Liberecka. Ale nedá ty peníze tak, aby si s nimi hejtman kraje mohl nakládat po svém - to rozhodně ne. Existují zde strany, například ČSSD, které v podstatě už medializací hejtmana Eichlera potvrzují to, že lidský hyenismus nezná mezí, protože na neštěstí druhých získávají politické body. Zviditelňovat se na utrpení druhých považuji za nemorální. To se mi rozhodně nelíbí. Hejtman Eichler má na svých billboardech číslo účtu, pod kterým je podepsán pouze on a má tam napsáno „děkuji". Je to velmi jemná nuance, ale podle mého by tam měl mít napsáno alespoň děkujeme, a ne děkuji, protože potom to vypadá, jako by lidé posílali peníze na povodně jemu a to přece nedělají. On má také zcela jinou grafiku na těch plakátech než mají jeho kolegové jinde - tedy ta strana zareagovala čitelně: „toho musíš využít". Vidím v tom také odraz určitého gubernátorského přístupu k této problematice. On jezdí po kraji, často se zastaví za starostou postižené obce jen na tři minuty, za zády má novináře a fotografy a pak rychle jedou dál.

Já jsem měl z centrály na senátní kampaň určeno 200 tisíc korun, tak jako každý senátní kandidát TOP 09, a tak jsem v klidu a tichu a mimo „světla ramp" těch 150 tisíc z této sumy věnoval na nákup devíti vysoušečů, které jsem předal starostovi Hrádku nad Nisou, panu Půtovi a bylo vymalováno, přišlo mi to přirozené.

Máme za sebou protesty odborů, proti chystanému snižování mezd. Tyto protesty podpořili i lékaři. Vy sám jste primářem oddělení cévní chirurgie liberecké nemocnice. Jak se stavíte k této problematice?

Platy lékařů nejsou tak tragické, jak se někdy říká, i když pro mladé lékaře začátky bývají obtížné. Proto si myslím, že kraj by mohl začínajícím lékařům přispívat na platy, aby jim ulehčil. Bohužel, kraj do zdravotnické problematiky zasáhl velmi nešťastně skrze proplácení zdravotnických poplatků. Na druhé straně si ale také myslím, že je třeba zachovat diferenciaci platů mezi lékaři tak, jak ji známe např. z Německa, kde je jasné, že začínající lékař má menší plat než déle pracující doktor nebo dokonce zkušený primář oddělení. Mladý lékař pak před sebou vidí nějakou perspektivu růstu svého platu, a je motivován k tomu, aby se zlepšoval. Mějme stále před očima prvorepublikové české filmy, kde si sekundář považoval pracovat u profesora na klinice a dělat karieru na prestižním pracovišti.

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme